Articole GeneraleEvenimenteOmul cinstește locul cu Ion BurluiSocial

OMUL CINSTEȘTE LOCUL – ISTORIE ȘI PREZENT LA CORNU LUNCII

Se spune că „bradului la munte-i place și nu la șes”. Tot așa se spune că omul dăruiește tot ceea ce poate atunci când rodește asemenea pomului acolo unde îi este locul. Este știut că la pământul natal „te trage ața”. Dar excepția întărește regula. 

Excepția este OMUL Gheorghe Fron. 

De pământ din ținutul Neamțului, a venit pe pământul Sucevei după nevastă și nu a greșit. Nu a făcut deloc rău pentru cei pe care i-a întâlnit în  jurul său, cu care a comunicat și cooperat, cu cei pentru care a purtat responsabilitate. După absolvirea facultății, până în anul 1990 a desfășurat activități în sectorul agricol ca inginer în comuna Cornu Luncii, unde s-a stabilit după căsătorie.

După ce sectorul agricol s-a restructurat, și-a desfășurat activitatea la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca  Mică, ajungând până la responsabilitatea de director al acestei instituții. În zilele noastre, director ajunge oricine își dorește și are „un sfânt”. Nu îi este jenă că „îi este mare pălăria”. Îl interesează doar scaunul, funcția și banii. Însă directorul Gheorghe Fron nu a zis că tot sunt cu probleme psihice acești oameni, ce știu ei? Nu, lui chiar i-a păsat de acești oameni aflați în suferință. A trimis personal la specializare în Germania la instituții similare, au venit specialiști germani la Sasca Mică, astfel încât să identifice modalități eficiente de terapie a bolnavilor. Și a reușit să implementeze cu succes, ca noutate în România, asemenea terapii. 

Or OMUL Gheorghe Fron a performat pe această funcție, în ciuda celor care l-au blamat. Se spune că „se aruncă cu piatra în pomul cu roade și nu în cel fără roade”. Și tot așa spune românul că „vulpea când nu ajunge la struguri spune că sunt acri”. Dacă la turci, pe timpul sultanilor, nu aveau voie creștinii să construiască biserici mai mari decât moscheile, la români, dacă te ridici mai sus decât trebuie, ți se „taie picioarele”. Problema cu „capra vecinului”…

Dar lumea din comunitate l-a văzut, l-a apreciat și a fost ales ca prim gospodar al comunei Cornu Luncii. În anul 2020 a intrat în al treilea mandat de primar. Ce a fost Cornu Luncii până la alegerea sa ca primar și ce este acum? Numai un rău-voitor nu ar vedea. Da. Este adevărat că nu sunt chiar de toate la Cornu Luncii, dar sunt cele necesare:

– Liniște în comună, între agenții economici și în primărie. Aceasta a făcut ca mulți agenți economici să-și mute afacerea din comunele limitrofe la Cornu Luncii. A avut abilitatea și puterea să spună nu „eu fac”, „eu sunt”, ci „noi facem” și „eu am o echipă”. A făcut o echipă în primărie. A făcut o echipă cu toți locuitorii comunei.

– Drumuri comunale și poduri bune pe arterele de circulație.

– Apă. Atât potabilă, cât și pentru incendii. A realizat o rețea de apă potabilă potrivit necesităților locuitorilor comunei.

– A facilitat dezvoltarea structurilor private de protecție la foc a comunității.

– Cinstirea eroilor neamului. Există un Panteon al eroilor comunei care rezonează cu cele mai de vază monumente din țară, iar la Păiseni este cinstit eroul satului căzut în Afganistan, Ioan Grosaru. Aici, vin anual înalte oficialități de stat să își plece fruntea. Dar de când intri în comună și până când ieși, drapelul tricolor te însoțește pe tot drumul.

– Învățământ de înaltă calitate: școli la cele mai înalte standarde, săli de sport, grădinițe.

– Credință și Cultură. A renovat toate bisericile, indiferent de rit, chiar dacă el nu este de aceiași confesiune cu majoritatea. A creat condiții pentru ridicarea tinerelor vlăstare de gospodari ai satului care au ajuns pe scena marilor concursuri din România: Vocea României, cu ansamblul „Megieșii”, și „O vedetă populară” cu tânărul Gabriel Treteag. Și nu i-am amintit pe sportivii merituoși sau pe elevii de nota 10, care sunt mulți, și pe care primarul îi știe și îi apreciază.

– Ca un corolar al ridicării comunei pe vârfurile cunoașterii ei de către străini, a inițiat Festivalul Produselor Tradiționale, unde gospodine și gospodari ai satului își etalează produsele pentru cei ce le mai văd doar în cărți sau au auzit de ele doar pe la bunici. Autenticitate.


ISTORIE ȘI PREZENT LA CORNU LUNCII

SUNTEȚI AȘTEPTAȚI DUMINICĂ, 3 IULIE, LA UN FESTIVAL DE POVESTE

Așa cum chiar el spunea pe site-ul oficial al comunei, „Cornu Luncii este primul sat înfrățit cu țara. Prin Vama din Cornu Luncii, pe 6 noiembrie 1918, la ora 5:00, a trecut Armata Română pentru prima dată în Bucovina. Comuna Cornu Luncii reprezintă un simbol al unirii, fiind formată din două comune: Băișești din Bucovina și Sasca din Regatul României”.

Duminică, 3 iulie, chiar la Băișești, primarul Gheorghe Fron vă așteaptă la Festivalul Produselor Tradiționale care se va desfășura în sala de sport din localitate, începând cu ora 13:00. Nu doar caș, urdă, balmuș sau berbecuț la proțap, ci și nenumărate alte produse tradiționale vor putea fi degustate și achiziționate. Evenimentul este susținut artistic de ansamblurile „Rapsodia Vasluiului”, „Plaiuri băcăuane” și „Megieșii” (din Cornu Luncii), precum și de numeroși cântăreți, în frunte cu Margareta Clipa. În cadrul festivităților se vor acorda titluri de Cetățean de Onoare al comunei și vor fi sărbătorite cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

VĂ DORIM SĂ PROSPERAȚI PRIN LINIȘTE ȘI BUN SIMȚ!

ION BURLUI

Articole Similare

Back to top button