Articole GeneraleComunicate de presaEducatieEvenimenteStiri

USV găzduiește Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are loc, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2022, etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Manifestarea este organizată de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, USV și Societatea Științifică „Cygnus”. Olimpiada își propune să promoveze excelența în domeniul interdisciplinar al astronomiei și astrofizicii și să pregătească viitori cercetători ai tainelor universului.

La competiția națională din acest an participă 118 elevi, din 22 de județe și din Municipiul București, selectați în urma rezultatelor obținute la etapele județene. Aceștia vor concura fiind împărțiți pe două categorii de vârstă, juniori (pentru elevii de gimnaziu) și seniori (liceu). Elevii și profesorii însoțitori vor beneficia de masă și cazare în campusul USV și al Liceului cu Program Sportiv din Suceava, iar probele de concurs se vor desfășoară în Amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și ale Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică.

„Pe durata evenimentului, activitățile de concurs și jurizare a lucrărilor vor alterna cu activități de informare și formare în domeniul astronomiei și astrofizicii, precum și cu programe culturale și turistice în județul Suceava, organizate cu sprijinul Colegiului Silvic Bucovina și al companiilor Dorna și Calea Ferată Îngustă. Festivitatea de premiere se va desfășura pe data de 2 iulie, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii oferite de organizatorii locali, Societatea Română de Fizică și compania Endava”, au transmis reprezentanții Universității din Suceava.

Comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică este formată din 30 de profesori specialiști în domeniu, proveniți din 28 de instituții din România, și este coordonată de doamna lector univ. dr. Camelia Pîrghie. Echipa de organizare a Olimpiadei este coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector USV, prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Suceava și coordonator al lotului olimpic al României, prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice „Cygnus”, și prof. univ. dr. Dan Milici, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Lotul selectat în cadrul Olimpiadei va începe de luni, 4 iulie, tot la USV, pregătirea pentru participarea la Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică.

Articole Similare

Back to top button