Articole GeneraleEvenimenteStiri Locale

Suceava Blues Festival – „FANI ADUMITROAIE”, ediția a XIII-a, are loc în perioada 1-2 iulie 2022, la Cetatea de Scaun a Sucevei

În noianul de provocări cotidiene suntem onorați să vă invităm cea de-a XII-a ediție a unui Festival de marcă pentru Suceava. O manifestare care a devenit un reper cultural important al regiunii și care s-a aliniat manifestărilor de gen din toată lumea, păstrându-și menirea și standardele ridicate, aducând notorietate orașului și bucurii prietenilor. SUCEAVA BLUES FESTIVAL, este, în primul rând dedicat acestora, de oriunde ar fi ei; artiști, public, organizatori, voluntari, susținători sau doar curioși conturează acum o întreagă comunitate care așteaptă cu nerăbdare o nouă ediție. Pentru câteva zile frumoase de iulie, Suceava redevine un loc plin de oameni îndrăgostiți de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă.

Festivalul, în sine, este o poveste dincolo de eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fani Adumitroaie, cel mai important artist de blues pe care l-a avut Suceava și unul dintre pionierii blues-ului din România, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață.

Pentru 2022 ne propunem o ediție ce se va desfășura pe parcursul a două seri magice, pe Platoul Cetății de Scaun a Sucevei. Structura concertelor presupune show-uri susținute de trupe din România, artiști din SUA și Italia – Big Daddy Wilson, un nume important al scenei din Germania (Kai Strauss) dar și un invitat din Australia în persoana lui Rob Tognoni. Deschiderea o vor face două trupe cu artiști aflați la debut, un bun prilej pentru aceștia de a se face cunoscuți astfel prin intermediul manifestării. Vor urma artiști români consacrați, apoi invitații din străinătate. Totalizând 8 recitaluri ce se vor întinde pe parcursul a 2 seri, urmate de tradiționalele jam-session-uri sau doar un after-party, Suceava Blues Festival va rămâne în topul festivalurilor de gen din România. Mai multe detalii despre aceștia puteți găsi pe pagina de Facebook a festivalului și pe site-urile artiștilor.

Adițional, dar tot în cadrul manifestării, vom încerca să prezentăm înregistrări-mărturii cu fragmente video din recitalurile pe care Fani le-a susținut și pe care am reușit să le recuperăm și să le adăugăm o calitate datorită căreia să poată fi prezentate. Propunem un stand cu discuri-vinil, destinat colecționarilor și împătimiților de muzică, la care se pot găsi și discuri ale artiștilor prezenți, dar și tricouri oficiale ale Festivalului. O zonă de mâncare/băuturi, dar și una de camping (gratuită) vor deservi publicul.

PROGRAMUL SUCEAVA BLUES FESTIVAL

Spectacolele vor începe în fiecare seară de la orele 19:00. Intrarea în zona Festivalului se va face începând cu orele 17:30.

Vineri, 01.07.2022
Virgil Prispian & After Hours (Ro)
Dusty Ride (Ro)
Rareș Totu Midnight Sun feat. Amida (Ro)
Big Daddy Wilson (USA, Italia)
Sâmbătă, 02.07.2022
Foxy Lady (Ro)
Florin Giuglea Group (Ro)
Rob Tognoni (Australia)
Kai Strauss (Ger)

Programul propus poate suferi modificări de ultim moment.

Accesul este gratuit, Suceava Blues Festival fiind un proiect realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava și în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Național al Bucovinei. Cu toate acestea, donațiile pentru continuitatea Festivalului sunt apreciate.

În cele 12 ediții de până acum (festivalul fiind al doilea cel mai longeviv din țară) au concertat nume sonore pe scena Festivalului, toți aceștia propunând abordări diferite ale blues-ului, de la tradițional la modern, lucru care a făcut ca fiecare concert să-și contureze personalitatea lui distinctă și dovedind că muzica nu are vârstă.

Festivalul a trecut și el prin numeroase schimbări. De la ediția pilot din ”Lăptăria lui Enache” (prilej cu care a fost lansat și unicul produs discografic al lui Fani – BLUES CON-FUSION), manifestându-se în locuri diverse (Casa de Cultură, Club 60, Talcioc Cultural, Gârla Morii, Cetatea de Scaun a Sucevei, Esplanada Casei de Cultură) și folosind denumiri care s-au schimbat și ele (MusicFest, Blues No Mercy, Blues Con-Fusion), evenimentul a crescut ca valoare, înglobând, sub umbrela sa, pe lângă artiști și public și parteneri media, sponsori din business-ul local sau voluntari din cadrul altor ONG-uri.

Suceava Blues Festival a devenit un reper cultural important al acestei regiuni și a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul și educația „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia se alătură și ele acestui eveniment. Un concert filmat la ediția din 2014 și lansat ca produs live al unui artist prezent în Festival, un documentar intitulat „The Story. The City. The Blues” care spune povestea edițiilor de până în 2016, expoziții ale unor artiști plastici, lansări de carte sau de CD-uri, work-shop-uri gratuite, fotografi, jurnaliști, toate acestea se suprapun ideii că artele se pot îmbina armonios. Suntem optimiști și încrezători că și ediția de anul acesta va fi una memorabilă și va continua tradiția Suceava Blues Festival. De aceea vă invităm să fiți parte din povestea lui.

Bobby STROE, organizator al evenimentului „Suceava Blues Festival”

Articole Similare

Back to top button