Articole GeneralePoliticStiriStiri Locale

Ion Lungu a participat, la Bruxelles, la lansarea proiectului „100 de orașe inteligente și neutre climatic pană în anul 2030”

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că a participat luni, 13 iunie 2022, la evenimentul de lansare a proiectului „100 de orașe inteligente și neutre climatic pană în anul 2030”. Suceava este unul dintre orașele selectate în cadrul proiectului Comisiei Europene.

„În primul rând, trebuie să realizăm strategii în toate sectoarele de activitate: energie, transport public, clădiri, gestionarea deșeurilor și colectarea selectivă, cu planurile de investiții aferente. După ce realizăm aceste strategii cu planurile de investiții, vom pregăti „Contractul de oraș climatic”, ce se va încheia cu Comisia Europeană, care va stabili planurile de acțiune și de investiții pe care intenționăm să le executăm pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei”, a explicat Ion Lungu.

Acesta a precizat că apelul pentru depunerea proiectelor va fi lansat în luna septembrie, iar obiectivele prevăzute în contract nu sunt impuse, ci sunt propuse de orașe, în funcție de specificul fiecăruia, și nu implică obligații din punct de vedere juridic.

„Oamenii care trăiesc în orașe se vor afla în centrul acestei misiuni. Locuitorii au un real impact asupra mediului și a climei și pot să influențeze neutralitatea climatică. Obiectivele misiunii includ promovarea unei tranziții echitabile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor”, a adăugat primarul Sucevei.

Comisia Europeană va asigura o finanțare în valoare de 360 milioane euro, pentru ca în perioada 2022 – 2023 să fie demarate lucrările de tranziție către neutralitate climatică.

În acest context, grupul de lucru pentru proiect al municipiului Suceava va fi convocat miercuri, 22 iunie, la sediul primăriei, pentru a stabili foaia de parcurs necesară în vederea încheierii contractului „Climate City Contract”, în ideea accesării primelor fonduri europene din acest proiect.

Articole Similare

Back to top button