Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteStiri Locale

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor organizează un nou eveniment de tip eco-brunch, la Domeniul Cailor Bucovina, în Dorna Arini

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, în colaborare cu membrii rețelei ecoturistice, autoritățile publice locale, voluntari și oameni ospitalieri din comunitate, organizează sâmbătă, 25 iunie 2022, un nou eveniment gastronomic de tip eco-brunch. Gazda va fi Domeniul Cailor Bucovina, locație aflată între munții Bistriței și munții Rarău, în comuna suceveană Dorna Arini.

„Oaspeții de pretutindeni vor avea ocazia să petreacă câteva ore tihnite în mijlocul naturii, să guste o varietate de mâncăruri pregătite de gazdele locale, să exploreze zona la pas în compania ghizilor și să pătrundă în tainele meșteșugurilor și obiceiuri locale. Toate acestea, într-un univers dominat de necuvântătoare și cai regali cum doar la Domeniul Cailor Bucovina întâlnești!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul va avea loc după următorul desfășurător:

 • 11:00 – 13:00
  • Degustare de mâncăruri locale
  • Program artistic cu momente de folclor susținute de ansamblul Brădulețul Dorna Arini și de solista vocală Mădălina Candrea
 • 13:00 – 14.00
  • Drumeție ghidată pe dealul Vulturu, în compania cailor
 • 14:00 – 15:00
  • Ateliere și demonstrații live – meșteșuguri și obiceiuri locale:

1. Demonstrație de fierărie – căucie cu Virgil Cioată, meșter potcovar din tată în fiu.
2. Echitație în manej cu Andrei Farkaș de la Domeniul Cailor Bucovina.
3. Atelier de sculptură în lemn, prelucrarea osului și a cornului, facilitat de Mihai Vleju, artist local și profesor cu 50 de ani experiență în predarea acestui frumos meșteșug.
4. Demonstrație de dogărit, cu expunere practică de cum folosește doaga la prelucrarea și transformarea laptelui în caș și urdă, susținută de localnicii iscusiți: Dinu Știorobelea, Mugur Pipirigeanu și Drăgan Dragoș.

Meniul va fi unul bogat, bazat pe ingrediente și rețete locale, din care nu vor lipsi nici mâncărurile de post. Printre preparatele pe care participanții le pot degusta la această ediție de Eco-Brunch de vară din Țara Dornelor se numără ciorba de păstrăv, saramura de păstrăv, hribii cu smântână, căpșunile cu smântână și mămăliguță servite ca desert autentic bucovinean, piroștele cu brânză de vaci (colțunași), sărmăluțele cu carne și cele cu ciuperci și legume, balmoșul și tochitura la ceaun, plăcintele cu varză murată și chimen, brânzeturile produse local, preparatele din carne de porc. Acestea vor fi servite alături de băuturi răcoritoare, precum miedul, limonada cu siropuri naturale din fructe de pădure și cireșata.

„Un alt element central al evenimentului va fi prezentarea unei șezători autentice, ca la Dorna Arini. Aici veți avea ocazia să observați cum prind viață meșteșugurile de odinioară și cum se deapănă poveștile locale. Standul va fi coordonat de doamna Paraschiva Pipirigeanu, meșter popular, Clubul de inițiativă comunitară Green Impact Cercetașii Curioși de la Școala Gimnazială Dorna Arini și profesorul Mihai Vleju. În buna tradiție locală, aceștia vă vor întâmpina cu cozonac, afinată și colac.”, au transmis, de asemenea, reprezentanții Asociației de Ecoturism Țara Dornelor.

La eveniment, în cadrul unor expoziții cu vânzare, vor putea fi achiziționeze produse alimentare și preparate naturale realizate de producătorii locali, cămăși și podoabe populare lucrate manual, dar și obiecte personalizate cu imaginea destinației de ecoturism Țara Dornelor.

Accesul participanților se va face pe bază de bilet, contra sumei de 150 lei pentru adulți și 50 de lei pentru copii cu vârsta între 7 și 14 ani. Copiii mai mici de 7 ani au intrarea gratuită. Biletele sunt puse în vânzare pe platformele Asociației My Transylvania (https://bit.ly/3H4t6IG) și BookTes (https://bit.ly/ecobrunch-tara-dornelor).

Informații actualizate privind evenimentul pot fi consultate pe pagina de facebook https://fb.me/e/1Of792d9H.

Articole Similare

Back to top button