Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Spitalul Județean de Urgență Suceava a devenit primul spital județean din țară unde este posibilă aplicarea metodelor moleculare pentru diagnosticul septicemiei

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a fost dotat cu un aparat T2 Dx, utilizat în aplicarea metodelor moleculare pentru diagnosticul septicemiei. Astfel, unitatea medicală devine primul spital județean din țară în care se lucrează cu această tehnică. În prezent, în România mai există un singur analizor T2, care se află în dotarea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Aplicarea acestei noi metode de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este posibilă în urma colaborării între Comisia de antibiotice, condusă de dr. Cristina Nicolae, și laboratorul BK – Biologie Moleculară, condus de dr. Roxana Filip, cu sprijinul conducerii spitalului, manager dr. Alexandru Calancea și director medical dr. Dimitrie Siriopol.

„Prin tehnicile de microbiologie clasică rezultatul de hemocultură pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea și testarea sensibilității la antibiotice necesită în total 72 de ore. În acest interval, terapia cu antibiotice este inițiată empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Întârzierea în inițierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențială pentru inițierea antibioterapiei țintite și eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se află septicemia”, se arată într-un comunicat transmis de dr. Dan Teodorovici, Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava.

Analizorul T2 Dx folosește rezonanța magnetică, ce măsoară modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimină necesitatea purificării probei. Sistemul permite, astfel, detectarea simultană, din proba de sânge integral a speciilor bacteriene Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus. De asemenea, folosind kiturile adecvate, pot fi detectate și următoarele specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

Analizatorul poate detecta mecanismul de rezistență a agentului etiologic, punând în evidență markerele de rezistență KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. „Sensibilitatea este de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ml de sânge ,ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este de 5 ore în medie”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Suceava.

Articole Similare

Back to top button