Articole GeneraleCulturaEducatieEvenimenteStiri Locale

Două activități de promovare a lumii francofone, organizate în această săptămână de Alianța Franceză din Suceava

Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Școala Gimnazială din Preutești, organizează activitatea „Les visages de la France: 30 questions pour un champion/Diversitatea Franței: 30 de întrebări pentru un campion”, coordonată de doamna profesoară Delia Călușeriu. Evenimentul se va desfășura miercuri, 25 mai 2022, de la ora 16:00, în cadrul proiectului După-amiezile francofone la Suceava.

În cadrul acestei activități, elevii clasei a V-a vor face o călătorie imaginară în Franța, încercând să exploreze și să descopere cât mai multe elemente specifice ale acestei țări. Scopul este încurajarea copiilor de a învăța și utiliza limba franceză în diverse situații de comunicare, dar și dezvoltarea interesului pentru cultura și civilizația Franței. Elevii vor avea ocazia ca, prin intermediul materialelor prezentate, să-și lărgească orizontul cunoașterii și, în același timp, să-și împrospăteze cunoștințele deja dobândite pe parcursul anului școlar.

„Geografia, gastronomia, istoria, muzica și politica Franței vor fi câteva dintre domeniile abordate în cadrul acestei activități cu un pronunțat caracter ludic, care le va permite elevilor să-și folosească competențele digitale prin intermediul platformei virtuale Kahoot”, au transmis organizatorii.

În aceeași zi, de la ora 18.00, Alianța Franceză din Suceava va găzdui prezentarea on-line „Annie Lulu ou la naissance d’une écrivaine roumano-congolaise/Annie Lulu sau naşterea unei scriitoare româno-congoleze”, realizată de Cheikh M. S. Diop, profesor-cercetător la Universitatea „Assane Seck” din Ziguinchor, Senegal.

Poet și romancier, aflat în prezent la Universitatea „Ștefan cel Mare” într-o mobilitate de formare Erasmus+, invitatul francofon din această săptămână va aduce în atenția publicului sucevean romanul „La Mer noire dans les Grands Lacs/Marea Neagră din Marele Lacuri”, semnat de Annie Lulu, scriitoare francofonă, cu o mamă de origine română și un tată congolez. Cartea, publicată la editura Julliard în 2021, povestește viața unei tinere, Nili Makasi, cu aceleași origini, parcurs intelectual și geografic ca și autoarea, care pleacă din Iași și ajunge în Bukavu, trecând prin București, Paris și Kinshasa. Romanul a obținut Premiul Senghor pentru debut.

„Cele două activități din această săptămână vor oferi publicului sucevean posibilitatea de a (re)descoperi diversitatea lumii francofone actuale prin intermediul jocului și al textului literar, două modalități de a utiliza limba franceză și de a construi punți de legătură între țări”, au precizat reprezentanții Alianței Franceze.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.

Articole Similare

Back to top button