Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteFilmeInterneStiri

Teatrul Municipal Matei Vișniec pregătește o nouă producție, „Întoarcerea acasă”, cu premiera în data de 20 mai

Teatrul Municipal Matei Vișniec pregătește o nouă producție, „Întoarcerea acasă”, de Matei Vișniec, care va avea premiera în data de 20 mai, la ora 19:00, chiar în prima zi a festivalului „Zilele Teatrului Matei Vișniec 2022”.

Plecând de la textul dramaturgului Matei Vișniec, „Întoarcerea acasă”, cel mai nou proiect al teatrului sucevean este realizat de Botond Nagy care a ales să lucreze pentru acest spectacol cu artiști puternici și creativi, apreciați de critica de specialitate dar și de public: Kali Ágnes – dramaturg, Andreea Săndulescu – scenograf, Claudiu Urse – compozitor și George Pop – coregraf.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii „Cenaclului de luni” condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge.

Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

Articole Similare

Back to top button