Articole GeneraleInterneStiriStiri Nationale

Atacuri cibernetice, revendicate de hackeri pro-ruși, asupra site-urilor unor importante instituții românești

În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri ale unor autorități naționale și instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS).

Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor Guvernului României (gov.ro), Ministerului Apărării (mapn.ro), Poliției de Frontieră (politiadefrontiera.ro), CFR Călători (cfrcalatori.ro) și OTP Bank (otpbank.ro) pentru mai multe ore, prin supraîncărcarea paginilor web cu trafic masiv din surse multiple.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații, s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Aceștia au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică KILLNET pe un canal de comunicare de pe Telegram și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis că va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare și identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcțiune de la declanșarea conflictului militar.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare (site-ul MApN -nrn), pentru transparență și relații publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. (…) Este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcționează sau să îți plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, așa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze, să spunem, baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a declarat Vasile Dîncu, Ministrul Apărări.

Instituțiile abilitate au anunțat că vor colabora pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică și remedierea efectelor produse.

Articole Similare

Back to top button