Articole GeneraleComunicate de presaInternePoliticStiriStiri Nationale

Ministerul Finanțelor a reușit să mențină echilibrul economic – concluziile execuției bugetare a primului trimestru

Senatorul Ioan Stan a comunicat că intrarea PSD la guvernare s-a dovedit a fi de bun augur pentru români și România prin faptul că a reușit să oprească prăbușirea economică din ultimul trimestru al anului trecut și a readus stabilitatea în economia națională.

„Am făcut asta în contextul mai multor crize suprapuse, ca cea pandemică, a războiului din Ucraina și a crizei din sectorul energetic. În ciuda acestor situații dificile, Ministerul Finanțelor condus de PSD, a reușit să mențină echilibrul economic iar acest lucru este confirmat și de execuția bugetară pe primul trimestru care are două concluzii importante.

Prima dintre ele se referă la creșterea substanțială a investițiilor din fonduri europene, România folosind banii europeni pentru a se dezvolta, investițiile din fonduri UE reprezentând aproape 60% din totalul investițiilor publice ale acestui an.

A doua concluzie ne demonstrează că o bună guvernare poate lua măsuri sociale de sprijin pentru populație, fără a afecta echilibrul economic și bugetar. Prin aceasta este desființată teza austerității a guvernărilor de dreapta care susțineau că nu se pot lua măsuri sociale pentru că ar afecta echilibrul macroeconomic. 

Astfel, atunci când discutăm de  execuția bugetară remarcăm o creștere de 67,4% a sumelor rambursate de UE pentru România prin fondurile Europene, plus o creștere de 4,3% în domeniul investițiile publice (din surse interne și externe). De asemenea, să nu uităm de reducerea deficitului bugetar cu 0,05 puncte procentuale, deși în primul trimestru a fost implementat Pachetul Social acordat după intrarea PSD la Guvernare și nu în ultimul rând scăderea cheltuielilor de personal cu 0,1 puncte procentuale.”, a declarat senatorul Ioan Stan.

Articole Similare

Back to top button