Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieInterneSocialStiri

Asociația Institutul Bucovina acționează pentru accesul la educație al tinerilor romi și combaterea segregării școlare a acestora

Începând din anul 1990, data de 8 aprilie este recunoscută oficial sub denumirea de „Ziua Internațională a Romilor”. Potrivit EPRS – Serviciul de Cercetare al Parlamentului European, primele discuții în acest sens au avut loc în 1971, odată cu organizarea primului Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, care a reprezentat cea dintâi încercare a acestei minorități, de implicare în acțiunile de cooperare internațională.

Mișcările la nivel global și inițiativele derulate începând cu ultimele decenii, își propun schimbarea percepției generale asupra comunității rome, prin cultivarea unor valori de acceptare, toleranță, ajutor și înțelegere comună, care să pună stop discriminării și stigmatizării. În plan local, Asociația Institutul Bucovina sprijină anual cel puțin 10 tineri de origine romă, care au potențialul de a-și depăși condiția socială și dorința de a-și continua studiile. Aceste acțiuni sunt organizate sub umbrela proiectului „Roma Civic”, desfășurat în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava și al cărui obiectiv constă în prevenirea abandonului școlar prin crearea unei rețele de sprijin pentru elevii de etnie romă din județul Suceava.

Mai mult decât atât, primul grup de tineri mentorat de către Asociația Institutul Bucovina în ultimii 3 ani, au colaborat pentru înființarea Asociației Ryma (Roma Youth Misto Association), cu sediul in comuna Ciprian Porumbescu și care are drept scop împuternicirea tinerilor romi pentru a reprezenta comunitatea, prin participarea la dialog cu reprezentanții autorităților publice, dezvoltarea unor proiecte educaționale și activități de lobby și advocacy pentru comunitate. Ryma își propune să dezvolte proiecte vizând următoarele obiective: creșterea accesului la educație a copiilor și formarea profesională a tinerilor, acces la educație antreprenorială și locuri de muncă pentru tineri, educație pentru sănătate și dezvoltarea competențelor digitale, acces la activități culturale și de exprimare a identității etnice, cooperare internațională prin parteneriate de învățare și schimburi de experiență pentru tineri.

Asociația Institutul Bucovina, la rândul său, este implicată în acțiuni de lobby și advocacy pentru dreptul la educație al copiilor romi, cuprinse în proiectul “Școala pentru toți copiii – II”. Acesta este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO, în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, în perioada februarie 2021 – mai 2022 și este sprijinit prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Pentru mai multe informații legate de inițiativele derulate în sprijinul minorității rome, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina de Facebook http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente activități.

Articole Similare

Back to top button