Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani. Alegerile s-au desfășurat astăzi, 5 aprilie 2022, prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula instituției. La eveniment au participat membrii titulari, membrii corespondenți și membrii de onoare ai Academiei Române.
Opțiunea a fost aleasă cu 142 de voturi din totalul celor 157 de voturi exprimate.
„Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională. În ochii poporului român, Armata, Biserica și Academia sunt instituții iubite, de la care se așteaptă foarte mult și asta înseamnă că președintele Academiei are o răspundere extraordinară în fața Adunării Generale, adică în fața colegilor academicieni, dar și în fața societății. Pentru că la noi, la români, Academia este o instituție care e „suflet din sufletul neamului”, cum ar zice George Coșbuc, adică prezentă în viața socială, o instituție care oferă soluții pentru rezolvarea unor probleme din societate, în primul rând legate de învățământ, de sănătate, de cultură, de promovarea valorilor, de nivelul de educație. Așadar, este o onoare deosebită pe care mi-au confirmat-o colegii mei, dar e și o mare răspundere pe umerii mei și sper, nădăjduiesc să pot face față și să răspund încrederii cu care m-au înconjurat”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioan-Aurel Pop.
Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie, și membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deținut primul mandat de președinte al Academiei în perioada 2018-2022, în urma alegerilor desfășurate pe data de 5 aprilie 2018. Acad. Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei. A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca’Foscari din Veneția (2003-2008). În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012 și 2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în anul 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.