Miercuri, 23 martie 2022, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, a avut loc o nouă premieră medicală, de data aceasta, la secția de ortopedie. Activitatea a constat în protezarea parțială a unei porțiuni a genunchiului unei paciente în vârstă de 48 de ani. Aceasta s-a prezentat la spital cu dureri mari, care, timp de aproximativ doi ani, au împiedicat-o să își realizeze activitățile zilnice.
Intervenția s-a dovedit a fi un real succes și a fost urmată, într-un timp foarte scurt, de inițierea programului recuperator de kinetoterapie. În acest context, pacienta a reușit să reia mersul cu sprijin chiar din a treia zi după operație.
„În Spitalul Județean de Urgență avem toate condițiile necesare pentru efectuarea intervențiilor complexe în toate specialitățile. Vom investi cât se poate de mult în perfecționarea cadrelor medicale precum și în dotarea spitalului cu cea mai performantă aparatură, pentru a oferi un act medical la standardele prezentului tuturor pacienților care apelează la serviciile noastre”, a declarat dr. Alexandru Calancea, managerul unității medicale.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, dr. Dan Teodorovici, a menționat că artroplastia parțială de genunchi oferă posibilitatea menținerii compartimentelor sănătoase ale genunchiului și implică mult mai puține riscuri pre- și postoperatorii decât artroplastia totală. „Recuperarea medicală după astfel de intervenție este rapidă, iar pacientul nu resimte prezența protezei datorită faptului că ligamentele sunt prezervate”, a completat medicul.
Echipa medicală care a realizat operația este alcătuită din dr. Voinea Rareș, dr. Grămadă Marius și dr. Puha
Ciprian, coordonați de medicul șef de secție, dr. Bandac Răzvan.
„Acest tip de intervenție se practică numai în câteva clinici din țară, motiv pentru care decizia de efectuare este luată după evaluarea riguroasă a pacientului, cu luarea în considerare a particularităților fiecărui pacient (artroza este prezentă doar în partea internă a genunchiului, structura ligamentară este funcțională, pacientul nu prezintă artrită inflamatorie)”, a precizat dr. Rareș Voinea. Acesta a mai spus și că o intervenție de tipul celei realizate la Suceava prezintă o serie de avantaje importante. Astfel, părțile sănătoase ale genunchiului sunt conservate, recuperarea este rapidă, durata spitalizării este scăzută, se amână protezarea totală, riscurile de infecție sunt reduse, intervenția este minim invazivă, mișcările de flexie-extensie ale genunchiului sunt naturale, iar stresul mecanic la nivelul protezei este redus.