Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Nationale

MDLPA propune modificări în ceea ce privește ocuparea funcțiilor în instituții publice

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat un proiect de hotărâre de guvern privind modificarea și completarea HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici. Acest act normativ prevede o serie de modificări importante în ceea ce privește ocuparea funcțiilor în instituții publice.

Se reglementează posibilitatea autorităților și instituțiilor care scot la concurs funcții publice de a înregistra audio-video probele care vor fi susținute pentru ocuparea acestora. Se încearcă, astfel, descurajarea și prevenirea situațiilor de fraudare. Procedura și condițiile tehnice pentru realizarea, stocarea și accesarea înregistrărilor se stabilesc prin ordin al președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Procesul se realizează cu respectarea confidențialității datelor cu caracter personal.

Totodată, după intrarea în vigoare a hotărârii, autoritățile și instituțiile publice vor putea utiliza aplicația informatică pusă la dispoziție cu titlu gratuit de Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru extragerea aleatorie a subiectelor. În acest scop, între Agenție și instituții se încheie un protocol de colaborare prin care se stabilesc perioada și condițiile de utilizare a aplicației.

Proiectul prevede și faptul că persoanele cu dizabilități vizuale care se înscriu și sunt admise la proba de selecție a dosarelor vor putea susține concursul, având la dispoziție echipamente de accesibilizare. În acest context, dacă autoritatea sau instituția publică organizatoare nu dispune de echipamentul necesar, acesta va fi asigurat gratuit de Agenția Națională a Funcționarilor Publici pe baza unei solicitări scrise.

Sugestiile privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise la adresa de e-mail transparenta@mdlpa.ro.

Articole Similare

Back to top button