Psihologi, asistenți sociali, consilieri și inspectori din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava sunt prezenți în Vama Siret încă de la începutul conflictului din Ucraina. Aceștia preiau cazurile mamelor cu copii, precum și cazurile de minori neînsoțiți, care necesită servicii specializate de asistență socială și suport emoțional.
Realizată în primele zile în clădirea Dispeceratului Vămii, activitatea se desfășoară în prezent într-un centru Blue Dot, format din 4 containere încălzite, cu acces la internet, dotate astfel încât să ofere confortul și sprijinul logistic necesar. Acestea sunt puse la dispoziția DGASPC Suceava de către UNICEF.
„Poveștile lor sunt sfâșietoare și, în mare parte, asemănătoare: din Harkov sau Kiev, din sate sau alte orașe bombardate, au plecat în grabă mamele cu copii, lăsându-și acasă soții, frații, tații ca să apere țara. Cu ochii în lacrimi, cu sufletul sfâșiat, ținându-și strâns de mână copilașii înveliți cu pături, acceptă serviciile noastre, după ce aud că li se vorbește în limba lor și li se luminează fețele: au cui își spune of-ul și nevoile!”, au precizat reprezentanții DGASPC Suceava, care intră zilnic în contact cu persoanele refugiate din Ucraina.
În activitatea lor, asistenții sociali și psihologii sunt ajutați de translatori voluntari, care facilitează comunicarea și stabilirea încrederii.
Minorii neînsoțiți care trec vama intră într-o procedură specială, pentru a li se identifica părinții, rudele sau persoanele care îi vor prelua după ce ajung în România. Pe lângă pașaport sau act de identitate, minorul trebuie să aibă asupra lui o procură de împuternicire pentru persoana care îl va prelua sau care îl însoțește. O perioadă, până când își pot continua drumul în siguranță, acești copii sunt cazați într-o structură de tip familial, la centrul de protecție a copilului de la Rădăuți. În acest sens, Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți a pus la dispoziție două case de tip familial pentru minorii din țara vecină.
Totodată, la sediul DGASPC Suceava funcționează un Centru de colectare, unde sunt aduse echipamente, produse de igienă și alimente, care sunt redirecționate către centrele de cazare.