Articole GeneraleCulturaEducatieIstorie

Podoabe şi veşminte în Moldova medievală, un nou proiect al Muzeului Național al Bucovinei

Muzeul Național al Bucovinei vine cu o incursiune în lumea fascinantă a modei din perioada medievală, în acest an, începând cu luna martie, pentru publicul de toate vârstele, prin proiectul de educație muzeală „Podoabe şi veşminte în Moldova medievală”.

Dacă doriți să aflați mai multe despre modă și cum se dichiseau oamenii în perioada medievală, vă invităm la Muzeul de Istorie Suceava, unde puteți auzi povești nemaispuse și puteți admira veșminte și bijuterii medievale restaurate în Bucovina! Participanţii, ghidați de specialiștii muzeului, au ocazia să descopere podoabele specifice ale perioadei medievale, de la rochii și cămăşi, până la inele şi cercei, acestea reprezentând baza studiilor legate de evoluția vestimentației în Moldova.

În urma diverselor cercetări au fost descoperite diferite piese vestimentare și podoabe, care au fost încadrate cronologic între secolele XV-XVII, în prezent fiind expuse în Muzeul de Istorie. Aceste veșminte au fost găsite în morminte de la Biserica Mirăuți din Suceava, Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti.

Acest proiect de educație muzeală are ca scop să-i surprindă și să-i cucerească pe cei interesați datorită frumuseții și unicității pieselor vestimentare, care sunt prezentate de Muzeul Național al Bucovinei, acestea incluzând și detalii importante, cum ar fi: mătase, brocard, mătase decorată cu fir de argint aurit, catifea de mătase broșată cu aur, dantelă din fir de argint aurit, dar bineînțeles şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.

Participanților li se vor prezenta materialele utilizate la realizarea veșmintelor: metale prețioase, cu pietre semipreţioase, dar și metodele de realizare, specifice perioadei medievale – decupare, turnare „à cire perdue“, aurire, cizelare, ciocănire, gravare, granulație, trefilare, filigran, sudare.

Ca să puteți pătrunde în această lume a podoabelor și veșmintelor perioadei medievală, sunați la numărul de telefon 0747415751, unde veți lua legătura cu muzeograful responsabil de programul de educație muzeală, care vă va oferi orice informații despre proiect, despre modalitatea de înscriere și data programată. Pentru participare este necesar biletul de vizitare al Muzeului de Istorie Suceava.

„Vă așteptăm cu drag în perioada martie-noiembrie 2022, când se va derula proiectul de educație muzeală”, au transmis reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Articole Similare

Back to top button