Comunicate de presaInterneStiriStiri Nationale

PMP solicită Guvernului finanțarea unui terminal de gaz natural lichefiat la Marea Neagră

Partidul Mișcarea Populară consideră necesară construirea unui terminal de gaz natural lichefiat (LNG) la Constanța în perioada următoare. Reprezentanții partidului au transmis că aceasta este o investiție strategică urgentă, extrem de avantajoasă, îndeosebi după ce legea off shore va fi modificată, iar România va reuși să exploateze hidrocarburile din Platforma Continentală a Mării Negre.

În acest context, PMP atrage atenția asupra faptului că aproape toate țările europene cu ieșire la mare s-au pregătit pentru a gestiona o astfel de soluție. Germania, stat dependent în proporție de 66% de gazul rusesc, a anunțat săptămâna trecută construirea într-un timp cât mai redus a două terminale noi.

„Guvernul are de făcut trei lucruri: 1) Să le transmită americanilor că intenționează să construiască un terminal LNG la Constanța și să importe direct gazul, nu prin intermediari din Grecia și Bulgaria; 2) Să îi reamintească Președintelui Erdogan că, în anul 2011 (în mandatul Președintelui Traian Băsescu), a fost semnat un Parteneriat Strategic între România și Turcia și ar fi normal ca Guvernul de la Ankara să permită tranzitarea cargourilor cu LNG prin strâmtorile Dardanele și Bosfor; 3) Turcia este țară NATO și trebuie să înțeleagă faptul că este o chestiune strategică aprovizionarea cu gaz natural a flancului Estic al Alianței în contextul războiului nejustificat și inconștient declanșat de Vladimir Putin în Ucraina”, a declarat președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Totodată, PMP avertizează asupra faptului că multe ramuri industriale nu vor mai face față și vor falimenta, în cazul în care România va ajunge să cumpere LNG la prețuri ridicate din cauza costului de transport prin conductele din Grecia și Bulgaria.

„Ar fi o reușită economică importantă dacă am construi acel terminal la Constanța care ne poate ajuta pe termen lung. Acum este momentul unei viziuni strategice curajoase și să nu mergem doar după val, ratând astfel o oportunitate cu care am putea să nu ne mai întâlnim”, a concluzionat Eugen Tomac.

Articole Similare

Back to top button