EducatieInterneSocialStiri Locale

1000 de elevi din județ au participat la activități de informare și prevenire desfășurate de polițiști

Anual, pe data de 8 februarie, se sărbătorește Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, în timp ce data de 11 februarie îi este dedicată Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112. În acest context, în perioada 8 – 11 februarie 2022, peste 50 de polițiști au desfășurat activități de prevenire și de informare, adresate elevilor de la unitățile de învățământ din județ.

Realizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, acțiunea a avut două teme principale, siguranța pe internet și modul de utilizare a numărului unic de urgență 112. Aproximativ 1000 de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani, din mediul urban și rural, au participat la activitățile interactive și proiectele specifice derulate.

Printre temele de discuție abordate se numără siguranța copiilor, deplasarea spre și de la domiciliu, bullying și comportamentul în cazul în care cineva devine victimă a acestui fenomen. S-a vorbit despre rețelele de socializare, utilizarea telefoanelor mobile și a calculatoarelor, siguranța pe internet și datele cu caracter personal. De asemenea, au fost dezbătute și alte subiecte de interes pentru elevi sau curiozități exprimate în cadrul dialogurilor purtate.

„Transmitem tuturor celor care utilizează Internet-ul să acorde o atenție sporită următoarelor aspecte:

  • Nu transmite niciodată persoanelor necunoscute date personale detaliate, date de autentificare ale conturilor de utilizare pentru aplicații de socializare sau pentru conturi bancare;
  • Nu folosi aceeași parolă pe mai multe conturi și schimbă parolele periodic;
  • Dacă, în timpul comunicării on-line, există persoane care te fac să te simți incomod, întrerupe comunicarea; dă-le Block sau Report abuse;
  • În locul pozei tale, pentru profil, îți recomandăm să folosești un desen; nu transmite în format electronic fotografii pe care nu ai vrea să le vadă bunicii, părinții sau alți cunoscuți;
  • Nu da curs ofertelor care sună prea bine pentru a fi adevărate sau care solicită un răspuns urgent;
  • Dacă expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului, iar mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu le deschide!”, sunt recomandările comunicate de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

În același timp, polițiștii recomandă apelarea numărului unic 112 doar în situații urgente, iresponsabilitatea și apelarea neîntemeiată putând îngreuna intervențiile cu adevărat necesare.

Articole Similare

Back to top button