Comunicate de presaSocialStiri

Au fost publicate rezultatele studiului Euromontana privind așteptările și implicarea tinerilor din zona de munte

Asociația Europeană a Regiunilor Montane – Euromontana – a făcut publice rezultatele studiului desfășurat anul trecut în rândul tinerilor care locuiesc în zonele de munte ale Europei, inclusiv în România. Studiul a fost realizat în contextul în care 2022 a fost declarat „Anul european al tineretului” și „Anul internațional al dezvoltării durabile a munților”.

Printre concluziile sondajului realizat în rândul tinerilor se numără faptul că, din perspectiva acestora, munții sunt atractivi, dar sunt necesare eforturi semnificative pentru furnizarea de servicii, zonele montane de mâine trebuie să fie dedicate și angajate spre sustenabilitate, dar și faptul că există inegalități puternice între țări și regiuni.

„În primul rând, aflăm că tinerii din România doresc o zonă montană orientată către turismul durabil. Mulți dinte ei vor să vadă dezvoltarea unui model de turism în România bazat pe valorificarea specificului local, a tradițiilor, și în special a gastronomiei. Mulți tineri consideră că, pentru a atrage turiștii, este nevoie de o mobilitate sporită, inclusiv o mobilitate durabilă cu mai multe piste de biciclete.

Turismul este unul dintre subiectele cele mai menționate de tinerii care descriu muntele lor ideal pentru viitor, și aproape toți insistă asupra durabilității modelului, referindu-se la mici furnizori de cazare, activități care leagă turiștii de natură și de un model de care depinde o rețea de mici afaceri locale.”, a transmis Radu Adrian Rey, Vicepreședinte Euromontana.

Conform datelor publicate în urma studiului, în România zona montană este cea mai atractivă pentru tineri, în comparație cu celelalte state europene. Cel mai important rol în acest sens îl joacă atașamentul față de locurile natale, de zona de munte și față de familie, urmat de motive precum apropierea de natură și calitatea vieții. Totodată, rata tinerilor români interesați să înființeze o afacere la munte este de 44,7%.

Pe de altă parte, deși atrași de munte, tinerii din România sunt nemulțumiți de accesul la sănătate, educație și de oportunitățile de angajare în zona montană.

„În timp ce satisfacția privind accesul la internet în România este mai mare decât în alte țări europene (79% dintre tinerii din România sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți), alte servicii sunt supuse unor rate ridicate de nesatisfacție. 77% dintre tinerii din zona montană a României susțin că sunt nemulțumiți de serviciile privind oportunitățile de angajare. Dintre aceștia, 21% spun că astfel de servicii nu sunt disponibile în zona lor; comparativ, acest procent este de doar 11% la nivel european.

În raport cu educația, 73% dintre tinerii de la munte ne spun că accesul la formare (de exemplu formare pe tot parcursul vieții sau vocațională), este fie nesatisfăcător, fie inexistent.

O altă problemă majoră care iese în evidență este accesul la servicii și infrastructura sanitară în munții României. În timp ce la scară europeană, 73% dintre tineri sunt mulțumiți de asistența medicală, România are cea mai scăzută rată de satisfacție în acest sens, doar jumătate dintre respondenți fiind mulțumiți.”, a mai precizat Radu Adrian Rey.

Raportul care conține rezultatele complete ale studiului pentru țara noastră, în limba engleză, pot fi consultat accesând link-ul https://cutt.ly/OI5ven4.

Articole Similare

Back to top button