Comunicate de presaEvenimenteStiri Locale

Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă: „Pe 31 decembrie, tradițiile de Anul Nou din Bucovina vor reveni și în centrul municipiului Suceava”

Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a anunțat că evenimentele incluse în acest an în programul „Crăciun în Bucovina” au loc în Suceava, dar și în alte localități din județ.

În municipiul Suceava, tradițiile specifice Anului Nou vor fi prezentate de opt grupuri din Șcheia, Hănțești, Stroiești, Udești, Boroaia, Mălini, Zvoriștea și Dolheștii Mici și de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”. Astfel, pe data de 31 decembrie, între orele 11:00 și 13:00, participanții vor putea urmări obiceiuri de iarnă din tot județul, precum jocul urșilor, al caprelor, jocul căiuților și malanca.

„Pentru a nu se crea o aglomerare de spectatori, grupurile participante vor evolua atât pe esplanada Casei de Cultură cât și pe spațiul pietonal până la Biserica Sf. Dumitru din centrul Sucevei. Evenimentul va fi astfel prezentat încât spectatorii să poată să treacă pe la fiecare grup, activitățile urmând să aibă loc sub forma unor ateliere demonstrative. Participanții vor prezenta în mod repetat programul de obiceiuri pentru ca cei care vor să vadă toate grupurile să poată să treacă pe la fiecare în parte. De asemenea, formațiile se vor succeda într-un spațiu special amenajat în apropierea Casei de Cultură, de unde programul lor va fi transmis online sau va fi preluat de posturile de televiziune”, a transmis Niculai Barbă.

Evenimentul din centru orașului Suceava va fi transmis și online, alături de spectacole ale unor grupuri din Ucraina și Republica Moldova, care nu pot fi prezente fizic, din cauza situației pandemice. Totodată, prezentarea obiceiurilor de iarnă este organizată cu respectarea tuturor măsurilor impuse în această perioadă și este avizată de către DSP Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmerie, Poliția Rutieră și Primăria Municipiului.

„Așa cum am făcut pe durata întregului an, ne-am pregătit pentru a susține evenimentele din programul de acțiuni culturale ca și cum nu ar fi pandemie, iar desfășurarea lor se face cu respectarea tuturor restricțiilor. Considerăm foarte importantă păstrarea tradițiilor, dar în același timp suntem preocupați să nu încălcăm în niciun fel restricțiile impuse de autorități. În acest sens a fost gândită și această ediție a proiectului „Crăciun în Bucovina”, cu acțiuni în teritoriu, cu formații distanțate și cu o serie de evenimente în mediul online. Ne exprimăm speranța că evenimentele de anul viitor, „Crăciun în Bucovina” și celelalte, să le putem organiza în condiții normale”, a adăugat Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Articole Similare

Back to top button