AdministratieComunicate de presaStiriStiri Locale

Bilanțul primarului Ion Lungu pentru anul 2021: „A fost un an al investițiilor, al dezvoltării”

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat astăzi Bilanțul anului 2021, precizând că acesta a fost „anul cu cea mai bună execuție bugetară de după Revoluție, cu peste 350 milioane lei (aprox. 70 milioane euro)”.

Edilul a făcut o analiză a realizărilor din acest an, dar și a obiectivelor care nu au fost atinse încă. Printre reușitele anului 2021 se numără atât proiectele cu finanțare europeană, cât și cele din fonduri proprii, ale municipalității, lucrările finalizate și cele în desfășurare.

Lucrări finalizate:

 1. Reabilitarea Primăriei Municipiului Suceava, cu creșterea eficienței energetice;
 2. Zona de agrement de la Râul Suceava;
 3. Podul peste Pârâul Cetății;
 4. Centru de informare și Documentare la Colegiul Național „Petru Rareș”;
 5. Grădiniță nouă în Burdujeni sat;
 6. Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”;
 7. Sală de gimnastică la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”;
 8. Finalizarea sediului autobazei electrice;
 9. Aducerea a 22 de autobuze electrice noi de mici dimensiuni;
 10. Finalizarea proiectului aplicat pentru digitalizare;
 11. Înființarea zonei urbane funcționale;
 12. Modernizarea unui număr de 8 străzi și realizarea de parcări de reședință (în total, 959 de locuri de parcare);
 13. Modernizarea pieței Ițcani;
 14. Extinderea rețelei de energie electrică și iluminat public în cartierul Europa;
 15. Devierea conductelor de termoficare pe ruta alternativă Suceava – Botoșani;
 16. Finalizarea rețelei de canalizare pentru apă menajeră, pe străzile Dobrilă Eugen, Molidului și Făgetului;
 17. Montarea unui număr de 38 de stații moderne pentru transportul public local.

Lucrări în desfășurare:

 1. Se lucrează la tronsonul nr. 2, ruta alternativă Suceava – Botoșani, pe strada Apeductului;
 2. A fost depusă documentația pentru tronsonul 3, între Podul Unirii și DN 29, în valoare de 17 milioane euro și este în faza de evaluare;
 3. Au fost pregătite proiecte de 500 milioane euro pentru finanțare pe zona urbană funcțională, în perioada 2021-2027.

De asemenea, Ion Lungu a transmis că s-a lucrat foarte bine la proiectele de investiții prin finanțare europeană, care sunt în desfășurare (Grădinița din zona centrală, Grădinița din Ițcani, Reabilitarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, Centrul Multifuncțional Ițcani, Strada Vasile Pârvan).

În același timp, și lucrările din fonduri proprii ale municipalității s-au desfășurat într-un ritm bun în anul 2021. Aici amintim Piața George Enescu, care va fi finalizată în primăvară, Sera floricolă, care este finalizată și urmează să fie racordată la gaz metan, Extinderea rețelei de gaz metan în Burdujeni sat, Modernizarea ștrandului Ițcani, Încălzire bazar, Lucrări la grădinița din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Au fost demarate și alte lucrări, care se află în faze incipiente ale realizării lor, au fost semnate contracte importante și se lucrează pentru documentații ale mai multor investiții. Dintre acestea, primarul Municipiului Suceava a amintit proiectele legate de Parcul Șipote, Pădurea Parc Zamca, Sala Polivalentă de 5000 de locuri de la Suceava și Baza de sport TIP 1 – Teren de fotbal de dimensiuni UEFA, Reabilitarea Curții Domnești, dar și mai multe proiecte de modernizare, dezvoltare sau construcție în cadrul mai multor unități de învățământ din oraș. Acestora li se adaugă alte investiții pentru dezvoltarea transportului public local, montarea unor stații de încărcare electrică, dar și alte lucrări la străzile din Suceava, crearea mai multor parcări, pentru modernizarea și fluidizarea traficului.

Primarul Ion Lungu a mai adus în discuție și alte realizări din anul 2021, pe care le consideră importante:

„Am sprijinit toate sporturile din Suceava, în mod special handbal masculin și fotbal. Am premiat performanțele olimpice, atât performanța școlară, cât și cea sportivă. Am sprijinit Spitalul Județean cu sume de bani, am amenajat și sprijinit centrele de vaccinare, au fost administrate la centrele de vaccinare ale municipalității 120.818 doze vaccin. Am sărbătorit peste 100 de cupluri de aur care au împlinit 50 ani de căsătorie. Am sprijinit financiar unitățile de cult din orașul nostru, în mod special lucrările la sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și la Catedralei Nașterea Domnului. A fost montată statuia lui Franz Cavaler des Loges în fața primăriei. Am semnat parteneriate de înfrățire cu orașul Chișinău din Moldova și orașul Karavas din Cipru.”

Articole Similare

Back to top button