EvenimenteSocialStiri Locale

Asociația Rădăuțiul Civic a demarat proiectul „Academia de Organizare Comunitară”

Asociația Rădăuțiul Civic, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Politici Publice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, a lansat proiectul „Academia de Organizare Comunitară”, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a facilita formarea a cinci noi grupuri civice și a peste 150 de persoane din municipiul Rădăuți și localitățile învecinate în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 12 luni și are ca obiective principale creșterea gradului de conștientizare civică și dezvoltarea capacităților de organizare comunitară și advocacy ale cetățenilor din județul Suceava.

„Ideea proiectului a pornit de la faptul că localitățile din zona Municipiului Rădăuți se caracterizează printr-o participare scăzută a cetățenilor la procesul de luare a deciziilor publice, la vot sau chiar la acțiuni comunitare simple. În activitatea ultimilor 3 ani, experiența locală ne-a demonstrat că implicarea civică poate să apară și să se dezvolte în localitățile de dimensiuni reduse dacă cetățenii dobândesc informațiile de bază despre cum funcționează comunitatea lor, cum funcționează statul și autoritățile sale, dar mai ales cum sunt luate deciziile la nivel local”, a declarat Luca Ciubotaru, președintele Asociației Rădăuțiul Civic.

Planul de activitate al asociației pentru perioada următoare vizează mai multe aspecte. Printre acestea se numără realizarea unei diagnoze privind nevoile locale ale comunității, organizarea unui număr de 11 ateliere, continuarea renovării unui spațiu care va deveni centru comunitar (Rădăuți Hub – o oportunitate și o resursă de networking, comunicare și învățare), sprijinirea înființării de noi grupuri civice locale, consolidarea capacității organizaționale a acestora și, ulterior, a unei rețele alcătuite din aceste grupuri. De asemenea, proiectul va avea și o componentă de informare pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței societății civile în rândul elevilor și a profesorilor de educație civică.

Asociația Rădăuțiul Civic este singura asociație activă din județul Suceava care are drept misiune promovarea bunei guvernări locale, a educației civice și a principiilor democrației participative, oferind cetățenilor o înțelegere minimală referitoare la funcționarea administrației locale și centrale, relația cetățean-stat și pârghiile pe care cetățenii le au la dispoziție pentru a promova problemele comunitare cu care aceștia se confruntă.

Articole Similare

Back to top button