InternePoliticStiri

Ion Lungu, unul dintre cei 10 primari care au discutat cu o parte a echipei guvernamentale, la Palatul Victoria

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că a avut vineri, 17 decembrie 2021, o discuție constructivă la Palatul Victoria, cu Primul Ministru, Nicolae Ciucă, și o parte a echipei guvernamentale. Tema principală a întâlnirii a fost fundamentarea bugetului de stat pentru anul 2022, fiind abordate și alte subiecte de actualitate și de interes comun pentru cei prezenți.

„Am făcut parte astăzi din delegația celor 10 primari de municipii, care s-au întâlnit la Palatul Victoria cu Primul Ministru al României, domnul Nicolae Ciucă, cu ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, cu ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, domnul Cseke Attila, și alți reprezentați ai Guvernului”, a declarat Ion Lungu.

Printre temele de discuție abordate în cadrul întâlnirii se numără:
– menținerea cotelor din impozitul pe venit la 65%;
– subvenționarea energiei termice pentru anul 2022;
– creșterea plafonului privind fondurile rambursabile;
– asigurarea de la bugetul de stat a costurilor privind bursele școlare și cheltuielile legate de transportul gratuit al elevilor;
– finanțarea de la bugetul de stat al creșelor;
– transferarea de la Guvern a suprafețelor de teren necesare pentru dezvoltarea municipiilor reședință de județ.

„Am insistat la Primul Ministru și la ministrul Dezvoltării să reglementeze funcționarea centralelor pe biomasă, care nu sunt clar reglementate nici în legislația în vigoare. Deși suntem un exemplu de bune practici de încălzire a orașului pe energie verde, cu prețul cel mai mic la gardul centralei din țară, suntem omiși din legislația referitoare la sistemul de subvenții la încălzire centralizat, unde subvenționare se dă pentru gaz metan și combustibili solizi cum ar fi cărbune sau păcură”, a mai precizat primarul Sucevei.

Rezultatele concrete ale întâlnirii le constituie soluționarea problemelor referitoare la cota de 65 % la impozitul pe venit, 90% din cheltuielile pentru protecție socială suportare de Guvern, suportarea plafoanelor minime la burse de la Guvern, asigurarea cheltuielilor legate de transportul gratuit al elevilor și a limitelor pentru plafoanele de contactare și trageri la creditele rambursabile. Celelalte aspecte discutate vor fi abordate din nou și soluționate în viitor, în cadrul unor întâlniri lunare ale primarilor cu reprezentanții guvernului. Pentru unele dintre acestea sunt necesare hotărâri de guvern sau legi promovate prin Parlament.

Articole Similare

Back to top button