EducatieStiriStiri Locale

Cadre didactice de la USV, incluse în Topul mondial al celor mai citați cercetători

Șapte profesori ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost incluși într-un clasament al celor mai citați cercetători din lume. Topul, realizat de Universitatea Stanford din SUA și Editura Elsevier, a fost alcătuit pe baza numărului de citări din anul 2020 ale articolelor publicate, dar și a altor indicatori privind vizibilitatea internațională a cercetării. Aceste informații au fost puse la dispoziție de baza de date Scopus.

Pentru alcătuirea clasamentului, au fost evaluate rezultatele obținute de 7 milioane de oameni de știință din întreaga lume, ale căror publicații au fost grupate în 22 de domenii și 176 de sub-domenii. Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul mai mulți indicatori, precum indicele Hirsch, citările în baza de date Scopus, numărul de co-autori, alături de un indicator compus.

La nivel național, în clasament se regăsesc 191 de autori, de la 30 de universități și mai multe institute de cercetare. Cu cei 7 cercetători incluși în top, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are o prezență remarcabilă, ocupând poziția 6 între universitățile românești, primele 3 poziții fiind ocupate de Universitatea Politehnica din București (14 autori), Universitatea București (13 autori) și Universitatea Politehnica din Timișoara (12 autori). Acest rezultat este cu atât mai valoros, dacă ne raportăm la faptul că, în ultimii ani, personalul de cercetare din USV, deși a reprezentat doar 0,8% din totalul la nivel național, a publicat mai mult de 1,30% din numărul articolelor indexate la nivel național.

Cei 7 membri ai comunității academice sucevene ale căror rezultate remarcabile au condus la includerea lor în acest prestigios clasament sunt: prof. univ. dr. Mircea Oroian (Facultatea de Inginerie Alimentară), profesor asociat Ian S. Evans (Facultatea de Istorie și Geografie), prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), prof.univ.dr. Mihai Covașă (Facultatea de Medicină și Științe Biologice), șef lucrări dr. ing. Alexandru Lavric (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), conf. univ. dr. Oana Geman (Facultatea de Educație Fizică și Sport) și șef lucrări dr. ing. Alin Mihai Căilean (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor).

Redăm, în cele ce urmează, reacțiile celor șapte cercetători suceveni, cu privire la prezența lor în topul celor mai relevanți autori la nivel mondial în anul 2020, în cadrul domeniilor în care își desfășoară activitatea de cercetare:

Mircea Oroian: „Prezența în acest clasament mă onorează, dar în același timp reprezintă și un imbold ca să continui activitatea de cercetare pe care o desfășor la USV. Acest rezultat reprezintă, pe de o parte, munca colectivului de cercetare pe care îl coordonez în domeniul autentificării produselor alimentare și depistării falsurilor, care a reușit să disemineze rezultate remarcabile în cele mai puternice reviste de specialitate din domeniu, la nivel internațional. Pe de altă parte, această reușită confirmă, dacă mai era nevoie, nivelul educațional ridicat al instituției noastre. Spun asta pentru că eu sunt un produs marca USV.” 

Ian S. Evans: „Cu numeroasele sale lanțuri muntoase, fiecare cu particularitățile sale, România este o țară ideală pentru studiul glaciației montane. Asocierea mea cu tânăra Universitate din Suceava a început în 1999, când am convenit cu Maria Radoane să cooperăm în schimburile Erasmus de studenți. Odată cu primul student Erasmus care a vizitat Durham, Marcel Mîndrescu, am dezvoltat o lungă colaborare cu USV privind glaciația munților României, care a condus la o serie de lucrări, inclusiv articole în „Geomorfologie” și „Journal of Quaternary Science”, precum și la un curs de analiză statistică pe computer a datelor geografice, susținut la un masterat USV.”

Radu-Daniel Vatavu: „Este o bucurie imensă să pot vedea rezultatele cercetării obținute în cadrul Laboratorului de Mașini Inteligente și Vizualizarea Informației recunoscute și confirmate astfel. Meritele aparțin în egală măsură tuturor colegilor, doctoranzilor și studenților care s-au implicat de-a lungul anilor în activitatea laboratorului. Domeniul de cercetare în care activăm este cel al interacțiunii om-calculator, iar eforturile noastre urmăresc proiectarea de interacțiuni eficiente și naturale cu toate sistemele informatice.”

Mihai Covașă: „Această realizare este confirmarea și validarea faptului că, la USV, activitatea de cercetare este de cea mai înaltă calitate internațională. Este meritul unui efort colectiv al colegilor noștri, al universității și studenților deopotrivă, contribuind la dezvoltarea cunoașterii și științei în beneficiul general al societății.”

Alexandru Lavric: „Prezența numelui meu în cadrul acestui clasament mă onorează. Am ales să-mi continui activitatea de cercetare în România, în cadrul USV, datorită condițiilor excelente oferite pentru o cercetare de prestigiu. Totul pornește de la pasiune, de la dăruire, care, alături de suportul Universității, generează un microclimat prielnic excelenței academice cu rezultate vizibile, apreciate și recunoscute la nivel internațional.”

Oana Geman: „Am aflat despre publicarea acestor rezultate de la colaboratorii mei din străinătate. Este, desigur, o mare onoare pentru mine, dar aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără lucrul susținut într-o echipă internațională si interdisciplinară, din care fac parte. Este, apoi, și mândria națională, când știi că ești citit și citat de cercetători din centre universitare din întreaga lume.”

Alin Mihai Căilean: „Sincer, am fost plăcut surprins să aflu că am fost inclus într-un clasament atât de prestigios. Oricum, scopul meu nu a fost cel de a ajunge în vreun top, ci de a face cercetare de calitate și de a dezvolta și promova o tehnologie nouă. Mă bucur să văd că atunci când fiecare dintre noi își face corect treaba, rezultatele și recunoașterea rezultatelor vin de la sine, și că succesul nu se arată celor care îl caută, ci succesul urmărește persoanele dedicate muncii și idealurilor lor.”

Mai multe detalii privind acest clasament pot fi consultate, accesând link-ul https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3.

Articole Similare

Back to top button