Comunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente, la Spitalul Județean de Urgență Suceava

Laboratorul BK – Biologie Moleculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava este unul dintre cele opt laboratoare din țară selectate pentru a beneficia de dotarea cu un echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente. Acest echipament va deservi pacienți din întregul județ.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București implementează, în perioada aprilie 2020 – decembrie 2023, proiectul „Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea strategiei WHO END TB 2016 2020”, Contract nr. 1698/29.04.2020, finanțat de Ministerul Sănătății, în baza Mecanismului Financiar SEE 2014-2021. În cadrul proiectului, 15000 de persoane vor fi testate prin tehnici moderne, pentru detectarea tuberculozei latente.

Laboratorul BK al Spitalului Județean de Urgență Suceava a fost selectat pentru a participa la proiectul național, în baza analizei realizate la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin consultarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT). Echipamentele utilizate sunt puse la dispoziție de către Institutul „Marius Nasta”.

Includerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava în proiect este foarte benefică pentru populația județului, mai ales în condițiile creșterii numărului de cazuri noi de tuberculoză. „Colaborarea cu managerul de proiect va fi realizată de către coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, dr. Mirela Grămadă și dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic, formator național numit de Ministerul Sănătății pentru tuberculoză”, au transmis reprezentanții Spitalului.

Articole Similare

Back to top button