Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Niculai Barbă: „Anul 2021 a fost cel mai bun an pentru Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava”

Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat faptul că anul 2021 a fost cel mai bun an pentru Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava, atât din punctul de vedere al activității desfășurate, cât și în ceea ce privește resursa umană și echipamentele de care dispune Serviciul. Astfel, s-a remarcat creșterea numărului salvatorilor montani, dar și al dotărilor performante pe care le au la dispoziție aceștia.

În cursul zilei de sâmbătă, 11 decembrie 2021, în zona Punctului Salvamont din masivul Rarău a avut loc prezentarea unei drone cu termoviziune, a unui echipament RECCO de detectare și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă, precum și a kitului de căutare/salvare a persoanelor surprinse de avalanșă. Toate aceste echipamente moderne au intrat în dotarea Salvamont Suceava.

A fost finalizată procedura de achiziționare a dronei ultramoderne cu cameră duală cu termoviziune, utilă în activitățile de intervenție în cazurile persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană. Aceste intervenții sunt, de regulă, foarte complexe, implică un număr mare de forțe și, uneori, o perioadă mai lungă de timp de căutare, durată care poate fi cu mult redusă în cazul în care se utilizează echipament special.

Totodată, prin Proiectul RECCO România, în dotarea SALVAMONT Suceava a intrat un echipament RECCO de ultimă generație, pentru detecția și localizarea persoanelor surprinse de avalanșă sau pierdute pe munte, indiferent de sezon. Acesta poate oferi o șansă în plus de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă, dar are aplicabilitate mare și în activitățile turistic-sportive montane desfășurate în restul anului. „Creșterea numărului de accidente montane este un efect direct al creșterii semnificative a diversității activităților turistice montane și a numărului de turiști pe munte înregistrați în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, sezon în care distribuția pe munte a turiștilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare, sporturi ca alpinismul de iarnă, schiul offpiste, drumețiile cu snowmobilele devenind foarte populare”, a precizat Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava.

Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, cresc șansele de succes a misiunilor de salvare montană, prin intermediul tehnologiei. În urma implementării primei etape a proiectului, Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava va beneficia, în activitatea specifică desfășurată, de acest sistem modern de căutare–salvare.

Kitul de avalanșă are în componență, printre altele, un transmițător, o sondă aluminiu de căutare în avalanșă și o lopată din aluminiu. Fiecare salvator montan va beneficia de un astfel de kit în timpul iernii, atunci când va pleacă în acțiuni de prevenție sau salvare în zone cu risc de avalanșă.

Drona dotată cu o cameră cu termoviziune și kiturile de avalanșă au fost achiziționate din fondurile asigurate de Consiliul Județean Suceava, iar echipamentul RECCO, prin proiectul național.

„După discuțiile avute sâmbătă cu echipa Salvamont, voi propune o întâlnire cu reprezentații Prefecturii și ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a fi clarificate o serie de aspecte specifice activităților din sezonului rece, dar și probleme generale privind activitatea salvatorilor montani. Serviciul Public SALVAMONT Suceava s-a întărit foarte mult pe parcursul acestui an, administrația județeană a aprobat suplimentarea numărului de posturi de salvatori montani, dar și a voluntarilor care vor activa în cadrul acestui serviciu. De asemenea, CJ Suceava a alocat fonduri pentru pregătirea personalului și pentru dotarea Serviciului Salvamont cu echipamente moderne de intervenție”, a mai declarat Niculai Barbă.

Articole Similare

Back to top button