CulturaEvenimenteStiri Locale

Expoziție de materiale didactice utilizate în Educația timpurie, la USV

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, a avut loc cea de-a doua ediție a expoziției Resurse didactice pentru Educație Timpurie, organizate de Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. La eveniment au participat studenți, masteranzi, cadre didactice din învățământul universitar, dar și profesori din învățământul primar și preșcolar.

Activitatea face parte dintr-un amplu proiect al Facultății de Științe ale Educației, care intenționează să dezvolte noi direcții de cercetare și de formare în domeniul Educației timpurii. Astfel, expoziția a avut ca obiectiv evidențierea importanței educației la vârstele timpurii și impactul acesteia în dezvoltarea personalității și, totodată, a pregătirii comunităților pentru o dezvoltare sustenabilă.

În cadrul evenimentului, studenții au prezentat materiale proprii, utile în educația timpurie, și au explicat modalitățile de întrebuințare a acestora în activitatea didactică. Cadrele didactice din cadrul facultății au coordonat realizarea unor serii de materiale utilizate în educația timpurie în cadrul activităților de predare specifice științelor (lect. univ. dr. Gabriel Cramariuc), a activităților de educare a limbajului, arte și teatru pentru copii (lect. univ. dr. Otilia Ignătescu și lect. univ. dr. Oana Ruxandra Hrișcă), a activităților de stimulare a creativității și a ameliorării dificultăților de învățare (conf. univ. dr. Doina Maria Schipor) și a educației muzicale pentru copii (lect. univ. drd. Cristian Doboș).

Coordonatorul echipei care a organizat expoziția este conf. univ. dr. Otilia Clipa, cea care este și coordonatorul regional al proiectului POCU 128215 Educație timpurie incluzivă și de calitate. Proiectul are ca obiective creșterea interesului pentru cercetarea educațională aplicativă și formarea în domeniul educației timpurii, conștientizarea decidenților în domeniul politicilor educaționale cu privire la rolul pe care ar trebui să și-l asume actorii educaționali în formarea profesorilor în contextul lumii contemporane, dezvoltarea și extinderea relațiilor de colaborare cu practicienii din regiune.

În cadrul evenimentului, conf. univ. dr. Otilia Clipa a evidențiat care au fost pașii importanți pe care Facultatea de Științe ale Educației i-a făcut până acum în domeniul educației timpurii. În acest context, în cadrul proiectului POCU 128215 Educație timpurie incluzivă și de calitate, la nivelul regiunii coordonate de USV (formată din 15 județe), s-au desfășurat mai multe activități de cercetare. S-au studiat percepțiile și realitățile practicienilor din educația timpurie (lect. univ. dr. Constantin Florin Domunco și secretar Gabriela Blumenfeld), s-au elaborat suporturi de curs, împreună cu alți specialiști din țară, în domeniul educației timpurii (conf. univ. dr. Adina Aurora Colomeischi, conf. univ. dr. Daniela Jeder, conf. univ. dr. Doina Maria Schipor, lect. univ. Otilia Ignătescu și conf. univ. dr. Liliana Mâță), au fost acreditate la Ministerul Educației două cursuri de formare continuă și s-au format peste 800 de cadre didactice de la nivel preșcolar în domeniul educației timpurii.

În același timp, proiectul POCU 128215 Educație timpurie incluzivă și de calitate a facilitat dezvoltarea unei noi direcții de cercetare în domeniul educației timpurii. Cercetarea realizată, astfel, a fost concretizată prin aparițiile editoriale recente la editura Peter Lang din Germania:

  • Otilia Clipa (coordonator), Provocările din domeniul educațional – Politici, practici si tendințe in cercetare, 2021
  • Otilia Clipa și Erica Campan, Dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale preșcolarilor prin activități outdoor, 2020.

„Expoziția Resurse didactice pentru Educație Timpurie a avut susținerea directă a rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care a asigurat finanțarea evenimentului din fonduri pentru evenimente speciale, aprobate la nivelul ME nr 102/GP/26512.

Evenimentul a reprezentat un context veritabil de învățare non-formală, constituindu-se într-un nou pas spre atingerea unui obiectiv comun al Facultății de Științe ale Educației și al conducerii USV, care este înființarea unui noi program de studiu la Suceava: Educație Timpurie”, au transmis organizatorii evenimentului.

Articole Similare

Back to top button