Articole GeneraleComunicate de presaInternePoliticStiri

Mirela Adomnicăi: „România are nevoie urgent de o strategie pentru dobândirea independenței energetice”

Deputatul PSD Mirela Adomnicăi a cerut Guvernului și, în special, ministrului energiei, Virgil Popescu, și premierului Nicolae Ciucă să organizeze un grup de lucru, din care să facă parte și experți din domeniul energiei, pentru elaborarea cât mai urgentă a unui plan pentru obținerea independenței energetice a României.

„Mai mult decât oricând, România are nevoie de un plan concret pentru dobândirea independenței energetice. Este nevoie de colaborare la nivel politic, la nivel guvernamental, la nivelul experților pentru realizarea unei strategii coerente în acest domeniu care ține de securitatea națională a țării noastre. Agresiunea militară din Ucraina a schimbat radical și ireversibil raporturile comerciale dintre Federația Rusă și statele membre ale Uniunii Europene. Este clar pentru toată lumea că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte în ce privește relația comercială cu produse energetice între statele membre ale U.E. și Federația Rusia”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Mai multe țări din Uniunea Europeană și-au regândit strategia energetică națională și caută surse alternative de țiței și gaze naturale, sporind și capacitățile proprii de producere de energie din surse alternative. Deputatul susține că România are accesul la oportunități importante în acest domeniu. Resursele consistente de gaze naturale, rezervele de țiței, capacitățile fluviale pentru producerea de energie electrică curată pot fi fructificate prin realizarea unui plan de acțiune cât mai clar.

I-am adresat o interpelare domnului Virgil Popescu de la PNL pentru a-mi comunica dacă Ministerul Energiei a elaborat vreun document strategic privind reorientarea energetică a României pentru a reduce dependența de Federația Rusă. Dacă nu există un astfel de document, i-am solicitat să-mi spună când are în vedere Ministerul Energiei să elaboreze o astfel de strategie și care ar fi calendarul și principalele direcții de acțiune pentru reducerea sau chiar încetarea dependenței energetice a României față de Federația Rusă. Sper ca România și clasa politică actuală să aibă înțelepciunea de a realiza și de a pune în practică o astfel de strategie. Acesta este apelul meu”, a completat parlamentarul social-democrat.

Articole Similare

Back to top button