CulturaEvenimenteStiri Locale

Expoziția „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie din Suceava

Vineri, 26 noiembrie 2021, la ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, la Muzeul de Istorie din Suceava. Expoziția, organizată de Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Mănăstirea Putna, va fi deschisă pentru vizitare în perioada 26 noiembrie 2021- 30 ianuarie 2022.

Este marcată, astfel, aniversarea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, desfășurate la Mănăstirea Putna, în 15-16 august 1871. Cele două evenimente de atunci au fost inițiate de tinerii români care studiau în acea perioadă la Viena, reuniți în Asociația „România Jună”. Demersul lor a fost susținut și de studenți români din alte centre universitare.

În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte, documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna.

Piesa centrală o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar la Putna de către studenți în 1871. Aceasta a fost depusă pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare ca „un semn de pietate și de amintire”. Și astăzi se poate identifica inscripția de pe urna de argint: „Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate și alte obiecte și lucrări de artă, precum bustul lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu în 1952 și dăruit de criticul de artă Doina Mândru. Colecția este completată de lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”, dăruită de pictorul Constantin Flondor, lucrările „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de sus” și „Potir și Biserică” ale pictorului Horia Paștina și de portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu, semnate de pictorul Dacian Andoni.

Vizitarea expoziției este posibilă, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Conform legislației în vigoare, accesul este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Restricțiile nu se aplică în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 12 ani.

Articole Similare

Back to top button