Într-un comunicat transmis astăzi, 23 noiembrie 2021, senatorul PSD Ioan Stan a făcut o serie de declarații referitoare la negocierile care s-au purtat în ultima perioadă pentru formarea noului Guvern. Totodată, acesta a menționat faptul că Partidul Social Democrat a cerut preluarea ministerelor-cheie pentru îndeplinirea unor obiective pe care și le-a asumat în fața alegătorilor săi.
Redăm, în cele ce urmează, declarația integrală a senatorului Ioan Stan:
„În cadrul negocierilor care au avut loc pentru actuala formulă guvernamentală, PSD a avut de ales între impunerea pachetului social și funcția de premier în prima etapă. Pentru că interesul românilor a primat, PSD a decis că realizarea măsurilor din pachetul social este mai importantă decât deținerea funcției de premier în prima rundă. De aceea, partidul nostru s-a asigurat că va avea instrumentele guvernamentale pentru a realiza măsurile sociale anunțate, respectiv Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei. Pe lângă acest aspect, negocierile trebuiau încheiate, pentru că este nevoie urgent de un guvern cu puteri depline care să facă rectificarea bugetară și să ia decizii absolut necesare ca românii și România să intre în normalitate.
Motivul principal pentru care PSD a intrat la guvernare a fost acela de a opri căderea nivelului de trai și de a stabiliza situația economică, socială și sanitară din România. Acest obiectiv, cuprins în pachetul social, a fost prioritar în raport cu negocierile privind alocarea portofoliilor de miniștri.
Menționăm că PSD ar fi putut forța obținerea funcției de premier în prima rundă, dar ar fi pierdut ministerele-cheie care îi permit să pună în aplicare programul social asumat în fața propriilor alegători. Considerăm că deciziile pentru îmbunătățirea vieții acestor oameni trebuie să prevaleze față de interesul firesc de partid de a deține funcția de premier.
Măsurile principale din programul social cu care venim la guvernare se referă la creșterea alocațiilor cu 40% (de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani, creștere de la 214 la 243 lei pentru celelalte vârste și instituirea celei de-a 13-a alocație pentru copii cu dizabilități), creșterea salariului minim de la 2.300 la 2.550 de lei (+10,9%), creșterea pensiei minime cu 25% (de la 800 la 1.000 lei/lună), creșterea punctului de pensie cu 10%. În plus, se va acorda un ajutor suplimentar pentru perioada de iarnă tuturor pensionarilor cu pensia peste nivelul minim, dar sub 1.600 lei.
Considerăm că prin aceste măsuri vom reuși să creștem nivelul de trai într-un interval de timp relativ scurt, aducând un plus de stabilitate în viața românilor, reușind totodată să creștem economia pentru a ne permite ulterior adoptarea altor decizii și investiții care vor contribui la dezvoltarea țării și la stabilitate socială.”