Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava, Niculai Barbă, a transmis vineri, 12 noiembrie 2021, faptul că Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava este pregătit pentru sezonul de iarnă.
Consiliul Județean Suceava a aprobat, luna trecută, înființarea a două noi două posturi de salvator montan, sporindu-se, astfel, capacitatea de intervenție a Serviciului Salvamont. Totodată, urmează să fie achiziționate noi echipamente și materiale pentru dotarea suplimentară, iar cele existente au fost deja pregătite pentru sezonul rece.
Serviciul Public SALVAMONT Suceava face mai multe recomandări pentru turiștii care doresc să abordeze traseele montane din județ pe timpul iernii. Aceștia sunt sfătuiți, în primul rând, să se echipeze corespunzător atunci când abordează un traseu montan. Nu ar trebui să lipsească un set de obiecte esențiale (bocanci, parazăpezi, colțari, dacă este cazul, îmbrăcăminte de sezon, căciulă, mănuși, bețe de trekking etc). De asemenea, turiștilor li se recomandă să aibă în vedere o alimentație și hidratare optime, să țină cont de atenționările meteorologice existente, respectiv cod galben/portocaliu de vânt, precipitații etc. și să evite zona de creastă sau lipsită de vegetație, întrucât orientarea poate deveni dificilă, în condiții de vizibilitate scăzută sau când marcajele turistice sunt acoperite de zăpadă.
Conform indicațiilor emise de Salvamont, este important ca turiștii să urmărească în mod constant buletinele meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, să evite urcarea pe zone de jgheab, unde se formează acumulări de zăpadă, iar în cazul în care consideră că întâmpină diverse probleme sau s-au abătut de la traseul marcat, să telefoneze Serviciul Salvamont pentru informații și, la nevoie, intervenții în timp optim. Astfel, se pot evita situațiile neplăcute, uneori critice.
Mai trebuie luat în considerare faptul că timpii de parcurgere a unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare și că, deși la altitudini mai mici zăpada poate lipsi, în zonele mai înalte, de peste 1000 de metri, se află un strat consistent de zăpadă, uneori și gheață.
Salvamont recomandă celor care nu au încă suficientă experiență parcurgerea unor trasee mai ușoare, precum cele marcate corespunzător în masivele Rarău și Ceahlău.
Numerele de telefon utile pentru turiștii care abordează trasee montane sunt 112 (pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare), 0salvamont (0725 826668 – Dispecerat Național Salvamont Brașov) și 0745 313052 și 0724 212857 – Serviciul Public SALVAMONT Suceava.