InterneSanatateStiriStiri Locale

Premieră medicală pentru regiunea Moldovei, realizată la Spitalul Județean Suceava

Joi, 11 noiembrie 2021, la Spitalul Județean Suceava s-a realizat procedura de ablație a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom), cu o dimensiune aproximativă de 7/6/5 cm, la un pacient în vârstă de 82 de ani. Topirea tumorii a fost efectuată prin ghidaj Computer Tomografic (CT) și ultrasonografic, cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde.

Medicii radiologi Dr. Cătălin Lulciuc (SPJSV) și Dr. Mugur Grasu (Spitalul Clinic Fundeni), alături de Dr. M. Jr. Crețeanu și Dr. E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Județean din Suceava.

„Ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aproximativ 4-5 mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luată de către o echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare, cât și pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la SPJSV în cel mai scurt timp.

Mulțumesc mult echipei, fără de care această primă intervenție la Spitalul Județean Suceava nu ar fi fost posibilă”, a transmis Dr. Cătălin Lulciuc, medic radiolog, în legătură cu premiera medicală realizată la Suceava.

Alexandru Calancea, Managerul Spitalului Județean Suceava a precizat că „un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de SPJSV prin ordonatorul principal de credite CJ, alături de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșitul anului”.

Articole Similare

Back to top button