Comunicate de presaSanatateSocialStiriStiri Locale

Teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei de Ziua Mondială a Diabetului

În fiecare an, la 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internațional, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și a fost propusă în 1991 ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume. Pentru anul 2021, activitățile de celebrare pe plan mondial se vor desfășura sub sloganul „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”.

La nivelul Centrului Antidiabetic Suceava se află în evidență 33539 de persoane cu diabet zaharat, din care 124 sunt copii. Doar în anul 2021 s-au înregistrat 1717 cazuri noi, din care 14 la vârsta pediatrică. În cadrul Spitalului Județean Suceava, activitatea se desfășoară în cadrul Secției de diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea, există Cabinetul Ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul Unității Județene de implementare a programului național de diabet zaharat.

Conceptul relației medic-pacient, care reprezintă nucleul în jurul căruia se desfășoară actul medical, pentru persoana cu diabet zaharat este abordat într-o altă lumină, în care se acordă importanța cuvenită ambelor părți. Medicul și pacientul trebuie să facă echipă, să fie de aceeași parte. Din păcate, pandemia de coronavirus a șubrezit și mai mult relația medic-pacient. Pe de o parte, bolnavii se tem să mai meargă la doctor din cauza noului virus, iar de cealaltă parte medicii se confruntă cu pacienți care nu cred în Sars-Cov-2. În contextul actual, viața noastră s-a schimbat în feluri în care nu ne așteptam, în special pentru pacienți, care trebuie să fie de două ori mai atenți la gestionarea bolii de bază, dar și să se adapteze acestor vremuri provocatoare.

În anul 2021 se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei. Astfel, o boală considerată mortală a devenit compatibilă cu viața cvasi-normală în condițiile respectării indicațiilor de regim și tratament. Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, un procent de aproape 10% de persoane din întreaga lume suferă de diabet zaharat. Datorită lui Paulescu și invenției sale, acești oameni încă trăiesc și suferința le este mai suportabilă.

Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava oferă cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei pacienților care se adresează Cabinetului Ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean, indiferent de tipul de tratament urmat. În felul acesta, accesul la automonitorizare se facilitează, deoarece determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului.

Centrul Antidiabetic Suceava este printre puținele centre din România nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, așa cum reiese din informațiile publicate pe site-ul https://worlddiabetesday.org/.

Uniți, comunitatea globală a diabetului are cifrele, influența și determinarea de a aduce schimbări semnificative, pe care le datorăm milioanelor de familii afectate de diabet și o datorăm moștenirii Paulescu. DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND?

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Coordonator al Centrului Antidiabetic Suceava

Articole Similare

Back to top button