Stiri

Avocat Roxana Pop explică legea în cazul conducerii cu permisul suspendat

Oricine știe că a conduce un autovehicul pe drumurile publice fără un permis de conducere semnifică săvârșirea unei infracțiuni. Însă, ce se întâmplă când e vorba de cei ce au permisul suspendat? Avocat Roxana Pop face lumină în aceasta situație.

Fără permis vs. permis suspendat

Conducerea pe drumurile din România nu se pedepsește cu o simpla amendă, ci cu o pedeapsă penală, fapta fiind infracțiune. În acest caz pedeapsa constă în închisoare de la 1 la 5 ani. Avocat Roxana Pop spune că în cazul în care vă aflați la prima abatare, ca și sancțiune penală poate fi aplicată o pedeapsă neprivativă de libertate. Dacă sunteți prins de mai multe ori conducând fără permis atunci este posibil ca instanța de judecată să rețină concursul de infracțiuni, iar ca și sancțiune penală aceasta poate fi cu executare în regim privativ de libertate. Sigur că fiecare caz are particularitățile sale, în funcție de circumstanțele concrete de săvârșire a faptelor, cât și aspectele care țin de fiecare persoană anchetată, respectiv, antecedente penale, cooperarea în fața organelor de cercetare penală, cât și poziția procesuală aleasă.

Conform explicațiilor avocatului Roxana Pop, condusul cu permisul suspendat nu reprezintă același lucru cu cel fără permis. Una dintre diferențele majore o reprezintă și încadrarea juridică a faptei, respectiv conducerea cu permisul suspendat este sancționată cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penală. În cazul acestei infracțiuni există și posibilitatea unei sancțiuni penale care constă în amendă penală conform prev. art. 61 Cod Penal. În astfel de cazuri este important să apelați la un avocat in Cluj sau alt oraș, care are lucrează în cazuri penale.

Ce se poate întâmpla dacă sunteți prins

După ce polițistul rutier v-a suspendat permisul pe perioada de 30, 60 sau 90 de zile, acesta poate să vă elibereze o dovadă de circulație provizorie, valabilă timp de 15 zile din momentul eliberării. După ce se scurg cele 15 zile, începe perioada de suspendare a permisului. Dar dacă din greșeală ați calculat greșit termenul final al celor 15 zile sau pur și simplu uitați să verificați și vă urcați la volan, iar un polițist vă oprește?

Avocat Roxana Pop spune că, în funcție de situația concretă în care s-a petrecut fapta, se poate aplica chiar și o sancțiune privind renunțarea la aplicarea unei pedepse penale, fiind aplicat un avertisment inculpatului. Totodată, în situația în care sunteți asistat de către un avocat în faza de urmărire penală, aceasta poate solicita încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, împreună cu o pedeapsă mai mică aplicată. În această situație practic nu se mai întocmește rechizitoriu de către procuror, ci se trimite acordul de recunoaștere a vinovăției către instanța de judecată pentru a valida acest act, sancțiunea rămânând cea stabilită între inculpat și procuror.

Deși în cazul în care sunteți prins conducând cu permisul suspendat, legea nu prevede obligativitatea de a fi asistat de către un avocat, nu este de recomandat să vă reprezentați singur în fața instanței de judecată, întrucât nu cunoașteți toate dispozițiile legale, iar prezența unui avocat vă poate ajuta în ceea ce privește aplicarea unei sancțiuni mai favorabile pentru dumneavoastră. Avocat Roxana Pop vă sfătuiește să nu vă urcați la volan în această situație, oricât de norocos credeți că sunteți.

Contact:

contact@roxanapop-law.ro

Articole Similare

Back to top button