Comunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

Expoziția Taberei de Pictură a Muzeului Național al Bucovinei, în perioada 2-28 noiembrie 2021

În perioada 2-28 noiembrie 2021, în Foaierul Muzeului de Istorie din Suceava, poate fi vizitată Expoziția Taberei de Pictură a Muzeului Național al Bucovinei, ediția a IX-a, care s-a desfășurat în august 2021, în localitatea Vama.

În cadrul expoziției pot fi admirate douăzeci și opt de lucrări, aparținând artiștilor Liviu Suhar de la Iacobeni, Iurie Matei de la Chișinău, Margareta Catrinu de la Cluj-Napoca, Camelia Rusu Sadovei de la Suceava, Niculai Moroșan de la Siret, Valeriu Șușnea de la Buzău, Victor Frimu și Radu Negru de la Chișinău, Loredana Ceică de la Suceava, Sorin Purcaru și Cristian Diaconescu de la Iași, Pușa Pâslaru și Lucia Pușcașu de la Suceava și Elisa Comșa de la Cluj-Napoca.

Proiectul cultural este organizat printr-un parteneriat al Muzeului Național al Bucovinei cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și, conform artistului plastic Camelia Sadovei, președintă a UAP Filiala Suceava, „a avut ca obiectiv principal, la început, îmbogățirea patrimoniului colecției de artă contemporană de la Suceava cu o sumă de noi lucrări semnate de artiști valoroși la nivel local, național și internațional.”

Despre Taberele Muzeului Național artiștii implicați transmit publicului faptul că au devenit ocazii importante de a descoperi „ opinii și discursuri artistice inedite, de înaltă ținută culturală, de a identifica probleme profesionale comune și de a transforma aceste oportunități în adevărate simpozioane de artă plastică contemporană”.

Privitor la evenimentele din acest an, Camelia Sadovei a remarcat faptul că „Ediția de la Vama din 2021, cu toate marcajele impuse de restricțiile asumate, a însemnat cu atât mai mult, un prilej de dezbatere și prezentare a modului în care fiecare participant este exponentul vremii sale. Pe simezele expoziției de prezentare a lucrărilor participanților sunt viziuni și concepte personale cizelate cu înalt profesionalism.”

„Tabăra de pictură organizată de Muzeul Național al Bucovinei se apropie de sărbătorirea unui deceniu de existență. De-a lungul timpului au existat mai multe locații, toate surse de inspirație, la Pătrăuți, Călinești, Sucevița, Cacica sau Vama. La fiecare ediție, lucrările artiștilor participanți au oferit motive de încântare, de reflecție, de mărturisire. Colecțiile Muzeului Național al Bucovinei s-au îmbogățit an de an cu frânturi de sensibilitate exprimată plastic, oferind la schimb posibilitatea întâlnirii unor spirite aflate mereu în căutare, ocazii pentru împărtășiri teoretice și, cu siguranță, prilejul multor discuții tehnice.

De-a lungul celor nouă ediții, 94 artiști plastici au îmbogățit colecțiile muzeului sucevean cu peste 300 de lucrări, o contribuție importantă la memoria spiritului acestor locuri.”, a declarat Constantin-Emil Ursu, Directorul general al muzeului.

Intrarea în expoziție este gratuită, cu respectarea legislației pandemice în vigoare din data de 25 octombrie 2021. Astfel, accesul vizitatorilor este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsurile nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

Articole Similare

Back to top button