Comunicate de presaEvenimenteStiriStiri Locale

Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a organizat conferința finală din cadrul proiectului SEPAL

Miercuri, 20 octombrie 2021, la Gura Humorului, a avut loc conferința finală din cadrul proiectului SEPAL (058 – „Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning / Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie”), organizată de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.

Proiectul SEPAL s-a desfășurat în perioada octombrie 2018 – septembrie 2021 și a fost implementat de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina în parteneriat cu alte patru organizații europene: Pere Closa din Spania, ZISPB Human Resources Monitoring and Development Bureau din Lituania, KoiSPE „Diadromes” din Grecia și Collegium Balticum din Polonia. De asemenea, proiectul a obținut finanțare de la Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin „EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment”.

Cu prilejul încheierii perioadei de implementare a proiectului, Asociația Institutul Bucovina a găzduit un eveniment de mare amploare, unde au fost prezente peste 100 de persoane din 15 țări din Europa, atât fizic, cât și în mediul online, prin intermediul platformei Zoom. Discuțiile s-au concentrat pe promovarea învățării la locul de muncă prin stagii de ucenicie destinate tinerilor NEETs, precum și pe sprijinirea incluziunii pe piața muncii prin oferirea de servicii suport pentru angajare.

„În rândul participanților, putem enumera partenerii din cadrul proiectului SEPAL, reprezentanți ai EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, autorități de la nivel local, județean, național și european, tineri NEETs, membri ai rețelei europene Social Firms Europe CEFEC, parteneri din proiectul Erasmus+ M-learn (Mentoring for Social Change and Life-long Learning), voluntari și colaboratori de lungă durată.”, au transmis reprezentanții organizatorilor.

Conferința a fost deschisă de Petru-Vasile Gafiuc, președintele asociației și coordonatorul proiectului, împreună cu Valentina-Alina Adomnicăi, coordonator al departamentului de comunicare. Aceștia au prezentat invitații și agenda evenimentului.

Din partea autorităților publice de la nivel local și județean, au fost prezenți primarul orașului-gazdă, Gura Humorului, Marius Ursaciuc, prefectul județului Suceava, Daniel Prorociuc, și Angela Zarojanu, consilier în cadrul Primăriei Suceava. În madiul online a fost prezentă și Mirela Adomnicăi, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României.

EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment a avut patru reprezentanți în cadrul evenimentului: Grethe Haugøy, Gian Luca Bombarda, Małgorzata Nowak și Katarzyna Kacprzak.

Nu a lipsit Claudiu Ivan, sociolog, cel care a realizat, în cadrul proiectului SEPAL, o cercetare referitoare la sprijinirea tinerilor NEETs prin oferirea de servicii suport pentru angajare în cele cinci țări partenere.

Din partea Comisiei Europene, prin intermediul platformei Zoom, Kjerstin Torpmann-Hagen, expert național la Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (EMPL), a subliniat rolul Alianței Europene pentru Ucenicii, în timp ce Guillem Salvans, manager superior în dezvoltarea proiectelor în cadrul Fundației Berteslmann din Spania, a dezbătut principalele provocări la nivel european cu privire la desfășurarea stagiilor de ucenicie.

O intervenție importantă a fost și cea a Secretarului d eStat din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Peter Makkai, care a vorbit despre posibilitatea dezvoltării unor programe de învățare la locul de muncă în structurile de economie socială destinate persoanelor cu dizabilități.

Federația Organizațiilor Neguvernamenale pentru Servicii Sociale, unul dintre colaboratorii asociației, care a sprijinit buna desfășurare a proiectului SEPAL, a fost reprezentată de Diana Chiriacescu, director național.

Despre angajabilitatea rromilor, unul dintre grupurile țintă ale proiectului și, implicit, despre provocările întâmpinate de aceștia, a vorbit Cerasela Bănică, președinte al CADO – Centrul de Advocacy și Drepturile Omului. Felicitas Kresimon, președintele Social Firms Europe CEFEC, a prezentat rolul întreprinderilor sociale în dezvoltarea stagiilor de învățare la locul de muncă, iar Anne Perrault, reprezentanta Franței în proiectul Erasmus+ M-Learn, modelul de parteneriat de mentorat pentru schimbări sociale și învățare pe tot parcursul vieții.

Reprezentanții Asociației Institutul Bucovina au mai transmis că „Scopul proiectului SEPAL este acela de a dezvolta și pilota, într-un cadru transnațional comun de instruire, un program de dezvoltare profesională printr-un model pilot de evaluare a competențelor în baza experienței de lucru pentru competențele existente și formare la locul de muncă, pentru 300 de tineri NEETs, cu vârsta cuprinsă între 24 și 29 de ani, provenind din rândul tinerilor cu dizabilități, abandon școlar, abilități de muncă scăzute, romi sau migranți.”

Articole Similare

Back to top button