Comunicate de presaInterneStiriStiri Locale

Asanare pirotehnică realizată luni, 25 octombrie, în zona industrială a Sucevei

Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a intervenit în cursul zilei de luni, 25.10.2021, pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate descoperite în zona industrială a municipiului Suceava (Calea Unirii).

Au fost descoperite 31 de proiectile explozive de artilerie calibrul 75 mm, dar și alte 101 de elemente de muniție. Din cercetările inițiale rezultă faptul că muniția datează, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost descoperită în timpul unor lucrări de săpături.

Întreaga cantitate de muniţie a fost ridicată, transportată în condiţii de siguranţă şi depozitată provizoriu de către profesioniști, urmând a fi distrusă într-un poligon autorizat, în perioada imediat următoare.

Misiunea de asanare pirotehnică s-a desfășurat fără a pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale sau mediul înconjurător.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” a transmis, cu această ocazie, o serie de informații importante pentru populație, privind modul de comportare în situația descoperirii unor elemente de muniție. Astfel, sunt interzise: 

          – atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

          – lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

          – demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

          – joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 

          – ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

          – accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

          – executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

          – executarea unor lucrări funciare; 

          – circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Alte informații utile pot fi accesate pe pagina de Facebook ISU „Bucovina” Suceava – https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Articole Similare

Back to top button