Constantin Colibaba a fost un om cu o mare pasiune: aceea de a face lutul îndrăgit de oameni. Nu ascundea nimănui nimic din tainele meseriei, fiind un om de o modestie rară. A preluat, la Rădăuți, vechea tradiție a ceramicii bucovinene lucrate la Kuty. Prin creația sa, inspirată din basmele și legendele românești, din viața cotidiană, din flora și fauna înconjurătoare, ceramica populară de Rădăuți, s-a făcut cunoscută în țară și peste hotare.
Familia Colibaba a putut reînvia tradiția ceramicii de Rădăuți, după aproape două secole de la dispariție. Farfuriile, cănile, ploștile, sfeșnicele, cahlele, ulcioarele și tăvile, erau decorate cu elemente unice pictate într-o manieră și o cromatică fascinantă, de neregăsit în alte centre de olarit din România.
Nepoții săi, Marcel și Florin Colibaba, au început să lucreze olărie încă de când erau copii. După moartea bunicului său, ei au continuat activitatea acestuia. Florin Colibaba, povestea că, bunicul său, le-a cerut ”să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor”. Diferența între ceramica tradițională sgrafitată de Kuty și ceramica de Rădăuți constă în culori. ”Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben și maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce la ceramica de Rădăuți fondul este verde și este folosit maroul“.
Florin și Marcel Colibaba au lucrat în ateliere separate. Cei doi veri au dus meșteșugul mai departe, dezvoltând două ateliere de valoare în municipiul Rădăuți. Florin Colibaba a creat motive noi, călătorind la târguri de profil din străinătate, unde a obținut mai multe premii. Atelierul său se află în incinta Muzeului Etnografic din Rădăuți. Verișorul său, Marcel Colibaba, a creat ceramică după modelul bunicului.
Nu există bucovinean care să nu fi auzit despre ceramica familiei Colibaba de la Rădăuţi, cum nu există turist care a ajuns în Rădăuţi şi nu a vizitat muzeul şi atelierul meşterului olar, Florin Colibaba.
Astăzi, cu regret ne luăm rămas bun de la ultimul descendent al unei familii cu o tradiție de cinci generații în arta modelării lutului, Florin Colibaba, ultimul făuritor al ceramicii de Rădăuti și de Kuty. Odată cu această regretabilă dispariție a meșterului nostru, a pierit și unul dintre cele mai valoroase centre de ceramică din Bucovina și nu numai.
Cu tristețe în suflet, colectivul Centrului Cultural ”Bucovina”, transmite sincere condoleanțe și multă putere familiei îndoliate. Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul la dreapta Lui!
Eutasia Rusu
expert etnograf