Comunicate de presaStiri

ORGANIZATIA EUROPEANA DE COMBATERE A CANCERULUI

Organizația Europeană de Combatere a Cancerului:

“În prezent, un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa, din cauza Covid-19. Trebuie luate măsuri urgente”

București, 16 august 2021 – Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus și a contextului sanitar generat de Covid-19, arată datele publicate, la nivel european, în aceste zile, de către Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation).

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus. Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OCE), pentru a determina publicul larg, din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare de pe continent (și nu numai).

Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

  • Aprox. 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • Aprox. 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie. Prezentarea și analiza datelor Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE), precum și instrumentele campaniei „Time To Act”, disponibile în peste 30 de limbi, printre care și limba română, vor fi prezentate în cadrul unui eveniment virtual, ce va avea loc pe 9 septembrie, intervalul orar 10:00- 11:00 (ora de vară a Europei Centrale). La eveniment vor participa mai mulți lideri politici, printre care și Alin Mituța (membru al Parlamentului European) și Marian Jean Marinescu (membru al Parlamentului European). „Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).

„Vrem să ne asigurăm că, pe întreg continentul european, există un cadru esențial de servicii pentru nevoile psiho-sociale în îngrijirea cancerului, și în perioada COVID-19. Nu putem vorbi despre supraviețuire fără să ne raportăm la gestionare suferinței oncologice și a sănătății mintale. Accesul la îngrijirea psiho- socială și medicală a pacienților diagnosticați cu cancerului ar trebui recunoscut ca un drept universal al omului. În această pandemie, sănătatea mintală și nevoile psihologice ale pacienților ar trebui să fie considerate la fel de importante precum virusul COVID-19. Căci cele două alcătuiesc componenta umană, extrem de importantă în procesul de combatere a cancerului. Este timpul să acționăm”, afirmă și Csaba Dégi, membru al Consiliului de Administrație și copreședinte al European Cancer Organisation.

„La nivel european, pandemia a accentuat inegalitățile în privința controlului cancerului, pe fondul accesului diferențiat, atât la servicii, cât și la inovație. Noua organizare a sistemelor de asistență medicală post-pandemie trebuie să pună în centru cetățeanul și nevoile sale și să pună accent, mai mult ca niciodată, pe inovația în lupta împotriva cancerului (prevenție, depistare precoce, screening, diagnostic de precizie și acces la tratament), căci reprezintă un factor care poate reduce inegalitățile, și nu sporirea lor”, explică Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și membru al Steering Board Inequalities Network – European Cancer Organisation.

În campania „Time To Act”, europenii sunt îndemnați să fie atenți la semnalele de avertizare în depistarea cancerului (de exemplu: sângerări în urinare, tumori identificate la sâni, dificultăți de înghițire, pierderi neobișnuite în greutate) și să meargă degrabă la medic, în momentul în care observă că se confruntă cu simptome suspecte.

Vizitele de screening privind depistarea cancerului sunt esențiale în creșterea șanselor de diagnosticare la timp și de tratare a bolii. Totodată, în cazul pacienților europeni diagnosticați deja cu cancer, tratamentul nu poate fi întârziat, motiv pentru care OCE îi îndeamnă să înțeleagă și să militeze pentru importanța programelor lor de tratament, în vederea vindecării cancerului, și să le mențină.

„Time To Act” reafirmă misiunea Organizației Europene de Combatare a Cancerului de a îndemna și sprijini specialiștii din domeniul sănătății în angajamentul lor privind oferirea îngrijirii necesare bolnavilor de cancer.

Mai multe informații despre această campanie, precum și pașii pe care îi puteți urma în combaterea cancerului, în noul context pandemic, găsiți accesând următorul link: TimeToActCancer.com.

###
Despre
Organizația Europeană de Combatere a Cancerului

Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation) este cea mai mare organizație multi-profesională din domeniul cancerului, din Europa. Aceasta vizează reducerea suferințelor cauzate de cancer și îmbunătățirea rezultatelor de depistare și a calității îngrijirii acordate pacienților diagnosticați cu cancer prin intermediul multidisciplinarității și a caracterului multiprofesional.

În calitate de federație non-profit a organizațiilor membre, ce activează în domeniul cancerului, la nivel european, OCE reunește profesioniști în oncologie, dar și pacienți, pentru a concepe și stabili politici în

vederea unor schimbări pozitive în cadrul comunităților europene, în lupta împotriva cancerului. Mai multe informații disponibile, aici.

Despre Rețeaua Specială: Impactul Covid-19 asupra cancerului

Rețeaua specială pentru impactul Covid-19 asupra cancerului a fost instituită de Consiliului de administrație al European Cancer Organisation ca o reacție urgentă la dovezile și rapoartele în creștere cu privire la impactul devastator al Covid-19 și măsurile de control asociate, asupra îngrijirilor pentru cancer în toate sistemele de sănătate europene. Mai multe informații disponibile, aici.

Despre „Time To Act”

Campania „Time To Act”: Nu lăsați COVID-19 să vă împiedice în combaterea cancerului este o campanie pan-europeană condusă de Grupul operativ al Rețelei speciale a European Cancer Organisation: Impactul Covid-19 asupra cancerului. Mai multe informații sunt disponibile aici și aici.

Despre analiza datelor OCE

În cadrul campaniei „Time To Act”, OCE a desfășurat o analiză a datelor colectate, pentru a cuantifica impactul pan-european al Covid-19 asupra unor componente precum accesul la screening, diagnostic și tratament pentru cancer, pacienții diagnosticați cu această boală, precum și forța de muncă din domeniul cancerului. Mai multe informații disponibile găsiți aici (limba engleză) și aici.

### Mass-media contact

Gabriela Stanciu PR Account Manager g.stanciu@chapter4.ro +4 0767 217 963

&

Agnese Abolina Director pentru Comunicații și Relații cu Comunitatea al European Cancer Organisation agnese.abolina@europeancancer.org

Articole Similare

Back to top button