Articole GeneraleComunicate de presaSanatate

Medicii suceveni avertizează asupra pericolului utilizării petardelor și artificiilor de către copii

În fiecare an, la unitățile de primire a urgențelor ajung copii cu traumatisme diverse rezultate în urma utilizării petardelor și artificiilor. „Din păcate, unii pacienți rămân cu sechele pe viață. Aceste traumatisme variază de la arsuri superficiale sau grave, la traumatisme oculare, perforații timpanice sau chiar amputații de degete în urma exploziilor”, a precizat dr. Dan Teodorovici, Purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Cu privire la accidentele produse în urma folosirii petardelor, echipa de chirurgie plastică a Spitalului Județean de Urgență Suceava, formată din dr. Bordiniuc Mircea, dr. Rusu Ovidiu și dr. Ibănescu Clara, a transmis: „Aceste traumatisme sunt de cele mai multe ori dificil de tratat deoarece implică amputația sau avulsia degetelor, arsuri cutanate, zone dezmanușate unde pielea lipsește, fracturi deschise etajate, leziuni severe ale mușchilor, tendoanelor, nervilor și mai ales ale vaselor de sânge, care fac imposibilă replantarea degetelor pierdute. Îngrijirile medicale necesită intervenții complexe, repetate, spitalizare de durată, iar recuperarea este dificilă. Cel mai grav este că de cele mai multe ori victimele sunt copii.

Vă rugăm să vă supravegheați copiii și să nu rămâneți indiferenți când vedeți copii nesupravegheați care folosesc petarde sau artificii ca pe niște jucării. Nu cumpărați astfel de produse, pentru că puteți participa involuntar la producerea de accidente grave.”

„În sfera oftalmologică, anual, în perioada Revelionului apar numeroase traumatisme oculare cauzate de materiale pirotehnice. Unele sunt minore, dar de cele mai multe ori sunt grave și pot duce chiar la orbire ireversibilă sau chiar pierderea unui ochi. Îndemnăm la evitarea folosirii acestor materiale pirotehnice mai ales de către copii. O mică „distracție” de moment poate avea urmări grave tot restul vieții.”, au precizat dr. Dumitrescu Răzvan și dr. Neacșu Ana-Maria, echipa secției de oftalmologie.

Articole Similare

Back to top button