AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaPoliticSocialStiriStiri Locale

Prima evaluare a activității unui Consiliu Local din județul Suceava, realizată de Asociația Rădăuțiul Civic

În 2023, Asociația Rădăuțiul Civic a lansat o campanie de informare, prin care prezintă comunității un raport de evaluare a activității consilierilor locali, în anul 2022. Materialul a fost publicat la începutul lunii februarie 2024 pe site-ul ONG-ului și cuprinde date despre prezența la ședințele CL Rădăuți, inițiativele propuse și intervențiile fiecărui membru al Consiliului Local.

Concluziile analizei fiecărui consilier au fost publicate prin postări periodice pe pagina de Facebook a asociației, iar pe site a fost publicat un articol cu concluziile întregii evaluări. Aceasta analiză arată că:

  • În anul 2022 s-au adoptat 328 de proiecte, din care 308 inițiate de primar, 14 inițiate de viceprimar și 6 de către consilieri locali;
  • La capitolul intervenții în ședințe, cei mai activi au fost consilierii opoziției. Nistor Tătar (PSD) este consilierul local care a avut cele mai multe luări de cuvânt în ședințele de Consiliu Local în 2022, (62,5%), iar cinci consilieri locali nu au avut nicio intervenție. Aceste informații sunt strict cantitative.
  • Doar trei consilieri locali, din totalul de 19, Doroșcan Florin (PNL), Hacman Mircea (PSD) și Nichiforiuc Cristina (PNL), au avut în 2022 prezență de 100% la ședințele de Consiliu Local, iar Cătălin Tibeică (PNL) a participat doar la jumătate dintre ședințele la care a fost convocat.
  • Au existat puține proiecte propuse de consilieri, rezultate din nevoile identificate de ei din discuții cu cetățenii.
  • În privința rapoartelor de activitate, unele au fost copiate (este cazul consilierilor PMP Bogdan Nicolau și Lucian Nanu și al consilierilor PNL Paul Martinescu și Cătălin Tibeică), puține fiind cu adevărat detaliate. Un exemplu în acest sens este cel publicat de Werner Tiron (PNL).
  • În unele rapoarte de activitate au fost menționate lucruri neadevărate.

„Într-o comunitate, Consiliul Local este echivalentul unui Parlament local, care votează „legile”, iar primarul cu aparatul de specialitate (viceprimar și personalul din primărie) reprezintă executivul, instituția care trebuie să pună în executare voința Consiliului Local. Consilierii locali sunt, așadar, responsabili să reprezinte interesele comunității și se întâlnesc lunar în ședințe ordinare pentru a propune sau adopta hotărâri de Consiliu Local și a dezbate problemele locale. Aceste ședințe sunt publice și la ele poate participa orice cetățean. Consilierii depun anual un raport de activitate, însă acesta este adesea necunoscut sau rar consultat de cetățeni”, transmite Luca Ciubotaru, președintele Asociației Rădăuțiul Civic. Acesta a adăugat că analiza activității unei autorități locale nu este doar un aspect normal în democrație, ci și o formă de implicare minimă a cetățenilor în viața orașului lor.

În paralel, a fost distribuit un chestionar pentru a evalua percepția rădăuțenilor cu privire la consilieri și activitatea acestora. Conform răspunsurilor obținute, cetățenii așteaptă mai multe inițiative și proiecte din partea consilierilor pe care i-au votat. Ei se așteaptă ca reprezentanții aleși să inițieze proiecte benefice comunității, nu să se limiteze la aprobarea proiectelor propuse exclusiv de primar.

„Am observat că, deși cetățenii au așteptări ridicate de la reprezentanții lor, activitatea majorității acestora a fost sub așteptări, cu un număr mic de proiecte inițiate, puține intervenții și uneori chiar absențe regulate. Cu limitele prezentate, acest model de evaluare a oferit o perspectivă asupra performanței consilierilor și vom realiza această evaluare pentru toți cei patru ani de mandat, într-un exercițiu de normalitate. Ne dorim ca toți consilierii să fie mai implicați și proactivi în activitatea lor, să consulte cetățenii, ONG-urile din municipiu, să se perfecționeze, să cunoască la nivel minimal măcar Codul administrativ și să se pregătească pentru ședințe. Le dorim succes consilierilor în activitatea lor, pentru binele orașului”, a precizat Luca Ciubotaru.

Articole Similare

Back to top button