In conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 267/21 martie 2006 cu modificările şi completările ulterioare, prin Directia de Sanatate Publica a Judetului Suceava continua derularea Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, interventia 1- Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf.
La sfarsitul saptamanii trecute DSP Suceava a achizitionat 6075 cutii( 400 gr) lapte praf formulă VITALACT BASIC in valoare de 105705 lei, iar in acest moment sunt inscrisi in evidentele DSP Suceava un numar de 180 copii beneficiari in acest program national.
Conform Ordinul MS 267/2006 privind profilaxia distrofiei:
“Art.1 Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii:
a) cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului);
b) copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern. Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
– copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;
– copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;
– copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună;
– copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
– cu mamă decedată.
(4) Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare prevăzute la art. 1, se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor.
(5) Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare prevăzute la art. 1, cu ocazia primei consultaţii medicale.
(6) Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare prevăzute la art. 1, numai ca o consecinţă a actului medical propriu. În situaţiile în care prescrierea laptelui praf se realizează la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicată prin scrisoare medicală, responsabilitatea revine şi medicului care a efectuat recomandarea.”
Pe parcursul anului 2020 au beneficiat de lapte praf 909 copii care au indeplinit conditiile de eligibilitate ale Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, interventia 1- Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Dinu Florin Sadean