Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSocialStiri Locale

USV găzduiește selecția și pregătirea loturilor restrânse pentru Olimpiada Internațională de Astronomie – juniori și seniori

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Societatea Științifică Cygnus, organizează, în perioada 30 iunie – 7 iulie 2023, respectiv 21 iulie – 30 iulie 2023, activitățile de selecție a loturilor restrânse și pregătire pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2023 (IOAA 2023 – seniori), ce se va desfășura în Chorzow, Polonia, între 10 și 20 august, și Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori 2023 (IOAA 2023 – juniori), ce se va desfășura în Volos, Grecia, între 24 și 30 septembrie 2023.

Echipa de organizare este coordonată de inspector școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun și inspector prof. Ilie Cosovanu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică (USV), coordonator de lot și președinte al Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, și prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice Cygnus.

Probele au loc în amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și la Observatorul Astronomic și Planetariul USV. Cei 37 de elevi participanți, 16 juniori și 21 de seniori, din loturile lărgite, sunt cazați la Liceul cu Program Sportiv Suceava.

„Competiția pentru juniori constă în susținerea probei de Astronomie și Astrofizică (4 ore) și a probei observaționale, care include observaționala de noapte (în teren, la Mănăstirea Dragomirna), hartă mută și planetariu. Competiția pentru seniori constă în susținerea probei de Astronomie (4 ore), Astrofizică (5 ore), Analiză de date (4 ore), precum și proba observațională, care include observaționala de noapte (în teren, la Mănăstirea Dragomirna), hartă mută și planetariu”, precizează organizatorii.

La finalul competiției, se vor constitui loturile restrânse în vederea participării la etapa internațională, prin selectarea primilor 5 elevi pentru categoria juniori, respectiv a primilor 5 elevi pentru categoria seniori, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

În anul 2014, Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, iar în anul 2022, la Câmpulung Moldovenesc, s-a desfășurat prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori. Începând din anul 2014, pregătirea lotului restrâns în vederea participării la IOAA se desfășoară la Suceava.

Articole Similare

Back to top button