Stiri Locale

IOAN BALAN: Administrațiile publice locale din Județul Suceava au reușit să genereze în anii anteriori proiecte de investiții de calitate

????????? ??? ?? ???????, ???? ?????, ?????????̆ ??̆ ?? ?? ??????? ?? ???? ?????̆ ? ??????????? ???̦????? ?? ?????????? ??????̆ (???? ?) ??̆ ??????̆ ??? ??? ???????? ???????? ?? ????????̦?? ?????? ?̂? ????̆?????? ????????̆ ???̂?? ?̂? ?????? ??????????? ???????̆??? ?̂? ????????????? ? ?????????? ?????????? ???????? ?????????????? (????? ?? ???????? ?? ????), ??????????? ???? ??????? ?????????? ????-???? ?̦? ???? ????????????????.

Ioan Balan i-a expus această părere ministrului dezvoltării, Attila-Zoltán Cseke, căruia i s-a adresat în scris. T

otodată, parlamentarul liberal l-a rugat pe ministru să-i pună la dispoziție o situație cu stadiul fizic de realizare a lucrărilor și execuția financiară pentru proiectele de investiții de interes local derulate prin PNDL (etapa I și II) la nivelul județului Suceava și să precizeze care sunt principalele direcții de investiții care vor sta la baza următoarei etape a PNDL.

”Administrațiile publice locale din Județul Suceava au reușit să genereze în anii anteriori proiecte de investiții de calitate, lucru apreciat și de evaluatorii Guvernului care au integrat aceste proiecte pentru finanțarea prin Programul Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II). În ciuda carențelor de finanțare înregistrate în anii 2018-2019, proiectele au fost susținute de administrațiile locale și constructori, iar în anul 2020 Guvernul a reușit să acopere în integralitate cererile de finanțare. Mai mult decât atât, chiar în debutul anului 2021, ministrul dezvoltării a găsit resurse pentru a onora noi cereri intermediare de plată pentru beneficiarii PNDL I și II și chiar a fost generată o așteptare uriașă privind posibilitatea lansării, în partea a doua a anului, a unei noi etape (etapa a III-a PNDL), care să continue unele axe de finanțare și să deschidă altele noi (infrastructura de educație, sănătate și extinderea rețelelor de utilități, inclusiv de gaze naturale).

Totuși cea mai mare parte a primăriilor de comune și orașe mici nu pot promova proiecte majore de investiții din bugetele proprii (acestea abia acoperă cheltuielile curente de funcționare), iar speranța creșterii calității vieții în comunitățile locale este legată de modul în care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației găsește resurse financiare și reușește să le sprijine”, a explicat Ioan Balan.

Articole Similare

Back to top button