Stiri Locale

SANCȚIUNI ÎN VALOARE DE PESTE 30.000 LEI APLICATE DE POLIȚIȘTI SUCEVENI ÎN ACEST WEEKEND

În acest weekend polițiștii au intensificat activitățile de prevenire și combatere a infectării cu noul tip de coronavirus, acționând în sistem integrat sub autoritatea Instituţiei Prefectului, împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă,

Au fost organizate activități de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 atât în mediul urban cât și în mediul rural.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, centre comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19. 

Astfel, în perioada 29 – 31.01.2021 polițiștii suceveni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 164 societăți comerciale şi 82 mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 129 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 55/2020  în valoare de 31.000 lei. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 3802 persoane.

            Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv  modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.   

            Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

În cursul zilei de ieri polițiștii au întrerupt și activitatea unui local public din municipiul Suceava unde nu se respectau măsurile și interdicțiile impuse prin Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La 30.01.2021, ora 01.04, Poliția mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112  cu privire la faptul că un restaurant este deschis și nu sunt respectate măsurile de prevenire COVID 19.

În interiorul localului erau prezente aproximativ 10 persoane care serveau băuturi alcoolice și mâncare la mese, acest lucru fiind observat de pe terasă, prin geamul care îl desparte de aceasta, deoarece ușa de acces în local era închisă pe interior. În interior erau prezenți și angajați îmbrăcați în uniforma localului. În fața localului a fost identificat administratorul acestuia în vârstă de 37 de ani, sub influența băuturilor alcoolice, care a refuzat să se legitimeze și a avut o atitudine ostilă față de organele de poliție. De asemenea, pe terasa localului au fost identificate 2 persoane care au declarat că au fost în interiorul restaurantului. S-a luat legătura cu apelantul care a afirmat că și el a fost în local și a făcut consumație, după care a ieșit și a sunat la 112 sesizând că este deschis.

Având în vedere aspectele constatate s-a luat măsura sancționării conform Legii 55/2020 art.65, lit. q cu amendă în valoare de 1000 lei a administratorului restaurantului de 37 ani, din comuna Șcheia. A fost sancționat conform Legii 55/2020 art. 65 lit. m cu amendă în valoare de 500 lei și apelantul, deoarece acesta nu a prezentat declarația pe proprie răspundere completată în prealabil și nu a putut să își justifice prezența după ora 23.00. A fost sancționat cu amendă în valoare 500 lei conform Legii 61/1991 R art. 2, pct. 31 administratorul localului pentru refuz de legitimare și cu 500 lei  la Lg. 55/2020 lit. m pentru neprezentarea declarație pe proprie răspundere. Au fost sancționate la Lg. 55/2020 și persoane identificate pe terasa localului și în interior.

Toate persoanele au fost evacuate.

            Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului, verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00. 

            Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive: 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. 

            Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. 

            Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. 

            Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. 

         În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. 

Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii.

Invităm și reprezentanții mass-media să fie alături de noi și să participe la aceste acțiuni desfășurate de polițiști.

Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!

 Reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19. 

Articole Similare

Back to top button