Articole Generale

“Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania  “Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

În perioada 2009-2018, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.  

În România, în 2018:

Femeile gravide care sunt mai în vârstă, supraponderale și au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta  o formă severă de COVID-19 . Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului lor de asistență medicală.

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din
cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeșene Suceava, organizează urmatoarele actiuni :

  • Promovarea evenimentului si a mesajelor cheie prin postarea pe panoul electronic

publicitar din incinta DSP, în rețeaua de socializare Facebook – Promovarea

Sănătății Suceava, pe site-ul http://www.dspsv.ro/, a materialelor informative;

  • Diseminare a mesajelor specifice, în format electronic, către partenerii campaniei;
  • Distribuție de materiale informative cabinetelor medicale de medicină de familie,
    cabinetelor medicale de medicină şcolară si asistenților medicali comunitari,
    mediatorilor sanitari, materiale cu care aceștia vor susține activitățile de informare
    în comunitățile unde își desfășoară activitatea;

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Suceava, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Articole Similare

Back to top button