Emisiuni

UN AS PENTRU VOI

DESPRE IA ROMÂNEASCĂ ȘI SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR, a fost tema emisiunii de excepție, de ieri, 22 iunie 2020, realizată de Gabriela Teișanu. Pe calea undelor, prin intervenție telefonică, s-au aflat alături de noi: Horatiu Silviu Ilea, doctorand în Studii Culturale la Universitatea din București, curator la Muzeul Țăranului Român și muzeograf Minorica Dranca, director al Muzeului de Etnografie din municipiul Vatra Dornei.

Întrebat despre IA românească și intrarea acesteia în patrimoniul universal, Horațiu ne-a mărturisit că “sperăm ca până în toamnă, acest dosar UNESCO să fie realizat, iar la începutul anului 2021 să avem aprobarea lui. O să urmeze o serie de cercetări, interviuri de teren pe care o să le facem în principalele zone ale țării, acolo unde mai există meșteri care realizează cămăși. O să încercăm să oferim Europei și celor de la UNESCO un dosar foarte bine pus la punct, cu cât mai multe detalii despre meșteșugul cusutului iei, despre simbolurile care stau pe cămăși tradiționale și până la urmă, să ne fălim cu partimoniul pe care îl avem noi în România.

Minorica Drancă, ne-a spus despre sărbătoarea Sânzienelor că din punct de vedere etnografic “aceste zâne sunt simbol al prenupțialității, aflate în strânsă legatură cu lumea vegetală. Pe câmpuri înfloresc în această perioadă sânzienele, știm cum arată, și uite ce metaforă profundă, ce alegorie. Aspectul acestor plante este hieratic, florile parcă nu sunt flori. Au un aspect care sugerează ceva matafizic, parcă sunt între lume și nelume.

Articole Similare

Te-ar interesa si
Close
Back to top button