FilmeInterviuri si Reportaje

Filmul “Pe aripile vântului” a fost interzis pe HBO

Criticul de film, Irina Margareta Nistor, a oferit astăzi pentru Radio AS, într-un interviul realizat de Vlad Florin Tudosă, o explicație după ce filmul “Pe aripile vântului” a fost interzis pe HBO din cauză că ar fi “prea rasist”. 

S-a ajuns la această situație pe fondul unor excese. Tot ce este execes dăunează grav sănătății, și celei mentale dar acum și celei cinematografice, pentru că nu poți diviza lumea în două, cei care țin la acest film și cei care sunt de cealaltă tabară. Conflictele o să degenereze și mai mult, o să fie și mai multe comentarii și în final ne putem întreba, ce rost are toată povestea aceasta? Până la urmă, e un film, e o poveste care a pornit de la o realitate, de la un fapt istoric. Sclavi au existat, nu putem să spunem dintr-o dată că nu a existat sclavia sau poate că nu au fost pedepsiți suficient cei care au avut sclavi. Eu zic să avem mare grijă cu povestea asta pentru că putem da în ceva absolut abominabil.” ne-a declarat Irina Margareta Nistor.

Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva (…). A fost o lungă discuție de-a lungul timpului, încă din 1915, cu ”Nașterea unei națiuni”, a lui Griffith, unde e povestea cu KKK. Îmi aduc aminte că era chiar un articol, care spunea: da, trist, dar este unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Adică nu poți deodată să negi toate filmele care au și asemenea personaje și să le interzici. Mi se pare extrem de grav, e o formă de cenzură”.

Pentru noi, care am prins o perioadă zdravănă de cenzură comunistă, îmi amintesc inclusiv în Shakespeare îi deranja de fiecare dată când apărea cuvântul bătrânețe, pentru că în nici un caz nea Nicu nu trebuia să se simtă bătrân”, povestește criticul de film.

Articole Similare

Back to top button