EmisiuniEvenimenteInterviuri si ReportajeStiri LocaleStiri Nationale

REGIZORUL CORNEL MIHALACHE ÎN INTERVIURILE LES FILMS DE CANNES A SUCEAVA, EDIȚIA A-IV-A

În cadrul interviurilor LES FILM DE CANNES A SUCEAVA, jurnalistul și realizatorul Cornel Mihalache a discutat cu Vlad Florin Tudosă despre documentarul ALBA CA ZĂPADA ȘI CELE 7 MINERIADE.Producția TVR intră în culisele celor mai agresive mișcări sociale din istoria contemporană a României, mineriadele.

Mineriadele au fost mișcări sociale de scurtă durată, de natură violentă care au bulversat spațiul politic și social românesc. Diferite între ele ca motivații, scopuri, perioadă și mod de desfășurare, ele au ca element comun deplasarea minerilor în București dar și faptul că participanții au servit, cu sau fără voie, scopuri diferite de cele mai multe ori de interesele masei de muncitori din care făceau parte. Producția TVR este un documentar sinteză ce oferă o analiză a desfășurării mineriadelor.

Albă ca zăpada și cele 7 mineriade face parte din secțiunea România. 30 de ani mai târziu care rememorează momentul istoric al căderii regimului comunist. Secțiunea este realizată în parteneriat cu Freedom House Romania și programul ”Learning from Our Past to Build the Future”, suținut de Europa Liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România. Prin proiectul “Learning from Our Past to Build the Future”, Freedom House Romania caută să formeze prima generație de bursieri unSettled.

Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul https://unsettled.freedomhouse.ro/. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook Bursele unSettled.

Cornel Mihalache a debutat cu documentarul De Crăciun ne-am luat rația de libertate (1990, co-regizat cu Cătălina Fernoagă) care obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Tampere și Premiul juriului la DaKINO.

Articole Similare

Back to top button