Astăzi, Vlad Florin Tudosă a vorbit în rubrica PASAJ SPRE EUROPA despre importanța noastră ca și cetățeni ai Uniunii Europene.
În calitate de cetățeni europeni, puteți influența politicile UE în mai multe feluri.
În primul rând, votând la alegerile generale din țara voastră: de regulă, partidul câștigător formează ulterior guvernul. Miniștrii din acest guvern reprezintă țara voastră în cadrul Consiliului Uniunii Europene, care joacă un rol important în procesul legislativ al UE.
În al doilea rând, votând la alegerile pentru Parlamentul European: Parlamentul European joacă un rol la fel de important în procesul legislativ al UE, iar votul vostru va contribui la stabilirea poziției sale cu privire la legile propuse. Cel mai mare grup politic din Parlamentul European decide, de regulă, cine va fi președintele Comisiei Europene, deci votul vostru va contribui și la determinarea acestui aspect.
În al treilea rând, în calitate de cetățeni europeni, vă puteți face vocea auzită prin participarea la consultările publice online. Înainte de a prezenta propuneri de legi noi ale UE, precum și de-a lungul întregului proces decizional, Comisia Europeană solicită opiniile cetățenilor și ale părților interesate.
În al patrulea rând, vă puteți spune părerea despre ce se întâmplă în Uniunea Europeană în cadrul numeroaselor dialoguri cu cetățenii, care se derulează în întreaga UE. Acestea vă oferă posibilitatea de a discuta teme europene cu comisari și cu alți reprezentanți la nivel înalt. Verificați dacă a avut loc recent vreun dialog în zona voastră sau dacă se va organiza vreunul în curând: www.europa.eu/!qm87DG
Nu în ultimul rând, cetățenii UE pot să lanseze sau să susțină o inițiativă cetățenească europeană (europa.eu/!GM83YF). În practică, aceasta înseamnă că membrii publicului pot invita Comisia Europeană să propună legislație pe o temă specifică din domeniul de responsabilitate al UE, cum ar fi mediul, agricultura sau transporturile. Pentru lansarea unei inițiative cetățenești europene este nevoie de un milion de persoane, adică numai 0,2 % din populația UE, din cel puțin șapte state membre.